13-та танкова дивізія (Третій Рейх)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
13-та танкова дивізія (Третій Рейх)
13. Panzer-Division
Емблема 13-ї танкової дивізії
На службі 11 жовтня 1940 — січень 1945
Країна Третій Рейх Третій Рейх
Вид Heer
Тип Вермахт
Роль танкові війська
Чисельність танкова дивізія
У складі 1-ша танкова армія
Війни/битви

Друга світова війна

Командування
Визначні
командувачі
генерал-лейтенант Гельмут фон дер Шевалері

Медіафайли на Вікісховищі

13-та танкова дивізія (нім. 13. Panzer-Division) — танкова дивізія Вермахту в роки Другої світової війни, що була переформована з 13-ї моторизованої дивізії.

Танки Panzer III 13-ї танкової дивізії в Польщі. 1 червня 1941

Участь дивізії у бойових діях на території України[ред. | ред. код]

13-та танкова дивізія Вермахту 1941 року під командуванням генерал-лейтенанта Вальтера Дюверта (нім. Walther Düvert) брала надзвичайно активну участь у бойових діях на території України, зокрема у цьому році двічі брала участь у штурмі Києва.

В першій декаді липня 1941 року повз уманський котел швидко просунулися в напрямку до Білої Церкви дві танкові дивізії Вермахту — 13-та та 14-та. Вони рухалися одна за одною, і 13 липня розвідка 13-ї дивізії підійшла до р. Ірпінь, але просунутися далі не змогла, оскільки заплава річки на той час становила суцільне болото. З півдня і заходу до Києва вели три шляхи: Житомирський, Одеський та Обухівський. Але німецька розвідка пробилася до р. Ірпінь досить оригінально — вздовж залізниці, і хоча там існували побудовані ще у 30-х роках оборонні споруди Київського укріпрайону вони не були оснащені важким озброєнням, а тільки кулеметами «Максим», тому заподіяти великої шкоди легким танкам розвідки не змогли.

Того ж дня інша танкова колона 13-ї дивізії через Кагарлик, Обухів та села Підгірці, Ходосівка, Лісники та Пирогів вийшли до околиці Києва — Корчуватого, де було захоплено радянський бронепотяг.

Просунутися далі по вулиці Великій Китаївській (зараз проспект Науки) підрозділи дивізії не змогли, оскільки ця вулиця була перекопана протитанковими ровами та мала інші протитанкові перешкоди і становила суцільну лінію оборони. Тому розвідка дивізії на легких танках, мотоциклах та бронетранспортерах пішла через селище Мишоловку, а далі через заболочену місцину та Голосіївський ліс у напрямку госпдвору сільськогосподарської академії. Там їх зустріли 5-та, 6-та та 212-та повітряно-десантні бригади, 147-ма та 284-та стрілецькі дивізії, а також понад дві тисячі ополченців — ненавчених і неозброєних студентів та викладачів сільськогосподарської академії. Бої точилися майже три дні. Все ополчення загинуло.

В цей момент німецькі підрозділи отримали наказ про залишення позицій із тактичних міркувань тому, що в районі Богуслава вздовж р. Рось радянськими військами був завданий контрудар, по суті в тил і фланг танкової групи. Крім того, німці настільки відірвалися від власних баз постачання, що в них закінчилося пальне, набої та продовольство. Вони були вимушені повернутися на рубіж Білої Церкви де і знаходилися до початку другого штурму Києва у серпні 1941 року.

Командування[ред. | ред. код]

Командири[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Friedrich von Hake: Der Schicksalsweg der 13. Panzer-Division 1939–1945. Dörfler, Eggolsheim 2006, ISBN 3-89555-371-9
  • Stoves, Rolf. Die gepanzerten und motorisierten deutschen Großverbände 1935–1945: Divisionen und selbstständige Brigaden. Dörfler, 2003. ISBN 978-3-89555-102-4

Джерела[ред. | ред. код]

  • 13. Panzer-Division [Архівовано 14 червня 2011 у Wayback Machine.] (англ.)
  • 13. Panzer-Division [Архівовано 14 травня 2011 у Wayback Machine.] (англ.)
  • 13.Panzer-Division [Архівовано 4 лютого 2011 у Wayback Machine.]
  • 13-я танковая дивизия (російською). на velikvoy.ru. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 червня 2012.