1 карбованець «20-річчя першого польоту людини в космос — громадянина СРСР Ю. О. Гагаріна»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
20-річчя першого польоту людини в космос-громадянина СРСР Ю. О. Гагаріна
СРСР СРСР
Номінал 1 карбованець
Маса 12.8 г
Діаметр 31 мм мм
Товщина 2.3 мм
Гурт гладкий з написом
Метал мідно-нікелевий сплав
Роки карбування 1981
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення Ю. О. Гагаріна
Гравер А. В. Козлов

20-річчя першого польоту людини в космос — громадянина СРСР Ю. О. Гагаріна (рос. 20-летие первого полета человека в космос — гражданина СССР Ю. А. Гагарина) — ювілейна монета СРСР вартістю 1 карбованець, випущена 10 квітня 1981 року. Монета присвячена 20-річчю першого польоту людини в космос — громадянина СРСР Юрія Олексійовича Гагаріна (9 березня 1934 — 27 березня 1968) — радянський льотчик-космонавт, Герой Радянського Союзу, кавалер вищих відзнак ряду держав, Почесний громадянин багатьох російських і зарубіжних міст. 12 квітня 1961 Юрій Гагарін став першою людиною в історії, яка вчинила політ в космічний простір. Ракета-носій «Восток» з кораблем «Восток», на борту якого Перебував Гагарін, була запущена з космодрому Байконур. Після 108 хвилин перебування в космосі Гагарін успішно приземлився в Саратовській області, неподалік від міста Енгельса. Починаючи з 12 квітня 1962 року день польоту Гагаріна в космос був оголошений святом — Днем космонавтики.

Історія[ред. | ред. код]

Монета карбувалася на Ленінградському монетному дворі. Спеціально для колекціонерів на Ленінградському монетному дворі було випущено додаткову партію цієї монети у 1988 році, цей випуск можна відрізнити через гуртовий напис: "ОДИН РУБЛЬ • 1988 • Н • ". Тираж монет 1988 року випуску був 55 тисяч монет, їхня вартість значно вища від звичайних екземплярів.

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Маса
грам
Діаметр
мм.
Гурт Тираж
штук
1
мідно-нікелевий сплав
12.8
31
гладкий із заглибленим написом
4 000 000
38 000 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

Зверху герб СРСР з 15 витками стрічки, ліворуч від нього літери «СС», праворуч «СР», нижче позначення номіналу монети цифра «1» і нижче слово «РУБЛЬ»

Реверс[ред. | ред. код]

На тлі зоряного неба у верхній частині зображення серпа і молота, в нижній частині — першого космонавта світу, громадянина СРСР Ю. А. Гагаріна в скафандрі. Зліва зображення космічної ракети, праворуч орбітальної станції «Салют» зі зістикованими з нею космічними кораблями «Союз». По обидві сторони від зображення серпа і молота дати «1961» і «1981». По колу вгорі напис «20 ЛЕТ ПЕРВОГО ПОЛЕТА ЧЕЛОВЕКА В КОСМОС», знизу «Ю. А. ГАГАРИН».

Гурт[ред. | ред. код]

Гурт гладкий з вдавленим написом-позначенням номіналу: «ОДИН РУБЛЬ», дублюється два рази і розділений двома крапками.

Автори[ред. | ред. код]

Вартість монети[ред. | ред. код]

Ціну монети — 1 карбованець встановив Держбанк СРСР у період реалізації монети через його філії. Сучасна вартість монети звичайного випуску серед колекціонерів України (станом на 2014 рік) становить приблизно 30-35 гривень, монети викарбувані з якістю пруф понад 150 гривень.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]