2-га армія (США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 2-а армія (США))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
2-га армія США
Second United States Army
На службі 15 жовтня 1918 — 15 квітня 1919
20 жовтня 1933 — 1 січня 1966
1 жовтня 1983 — 3 липня 1995
1 жовтня 2010 — по т.ч.
Країна США США
Належність Регулярна армія США
Вид Армія США
Тип сухопутні війська
Чисельність польова армія
Гарнізон/Штаб Форт Бельвар, Ферфакс, Вірджинія
Прізвиська «Неперевершений» («Second To None»)
Війни/битви Перша світова війна
Друга світова війна[1]
Командування
Визначні
командувачі
генерал-лейтенант Едвард Брукс
генерал-лейтенант Леонард Героу
генерал-лейтенант Вільям Худ Сімпсон
Знаки розрізнення
Відзнака армії Відзнака армії

2-га а́рмія США (англ. Second United States Army) — військове об'єднання армії США, польова армія Збройних сил США часів Першої та Другої світових війн. За станом на 2012 рік — Кіберкомандування армії США.

Історія[ред. | ред. код]

2-га армія Сполучених Штатів заснована у жовтні 1918 під час Першої світової війни під командуванням генерал-лейтенанта Р.Булларда, й входила до Американського експедиційного корпусу, що бився на полях Західної Європи, проте вже у квітні 1919 була розформована. Так, військові формування армії встигли взяти участь у боях у Франції останніми днями світового конфлікту. 7-ма, 28-ма, 33-тя та 92-га американські дивізії армії вели запеклі бої за французьке місто Мец протягом листопада, доки не був досягнутий мир. Згодом частини об'єднання залучалися до виконання окупаційних функцій на території Бельгії та Люксембургу й залишалися тут до кінця березня 1919 року. 15 квітня 1919 року армія була розформована.

Вдруге армію реактивували в жовтні 1933 року зі штабом у Чикаго, Іллінойс, як одну з чотирьох армій, на базі яких розгорталися збройні сили у разі загрози національній безпеці. У грудні штаб-квартиру армії перевели до Мемфіса, Теннессі. З початком нового світового конфлікту на фондах 2-ї армії підготували на території своїх частин, що перебували в 24 штатах, майже один мільйон військовослужбовців, яких відправляли далі для ведення бойових дій у Європу. За час війни 2-га армія підготувала 11 корпусів, 55 дивізій, 2 000 частин та підрозділів

У післявоєнний час на фондах армії продовжувалось проведення заходів підготовки та формування окремих частин та підрозділів. У червні 1946 її штаб передислокували до Балтімору, Меріленд, а армію включили до складу Сухопутних військ армії США, як одну з шести польових армій. Формування 2-ї армії дислокувались у штатах Делавер, Кентуккі, Меріленд, Огайо, Пенсільванія, Вірджинія, Західна Вірджинія та округу Колумбія.

З 1947 року штаб-квартира армії неодноразово переміщувалась по території країни, але головна функція — підготовка боєготових кадрів завжди залишалася ключовою для формувань та керівного складу 2-ї армії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За час Другої світової війни участі в бойових діях не брала; слугувала базою підготовки резервів для регулярних військ на території континентальних США

Джерела[ред. | ред. код]