20-й окремий мотопіхотний батальйон «Дніпропетровськ»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
20-й окремий мотопіхотний батальйон
Нарукавний знак батальйону
На службі травень 2014 — жовтень 2018
Країна Україна Україна
Вид Сухопутні війська
Тип  Механізовані війська
Чисельність Батальйон
У складі
 93 ОМБр
Гарнізон/Штаб Дніпропетровська область, Черкаське
Війни/битви

Війна на сході України

Командування
Поточний
командувач
Римаренко Вадим Володимирович
Визначні
командувачі

Рашевський Олександр Олександрович;

Плахотник Сергій Петрович

Медіафайли на Вікісховищі

20-й окремий мотопіхотний батальйон (20 ОМПБ, в/ч А1759, пп В2231) — формування Збройних сил України, створене у травні 2014 року як добровольчий 20-й батальйон територіальної оборони «Дніпропетровськ» з мешканців Дніпропетровська та області.

Створення[ред. | ред. код]

З 20 квітня по 8 травня 2014 року згідно з директивою Генерального штабу Збройних Сил України за сприяння Штабу національного захисту Дніпропетровської області був сформований 20-й БТрО. Батальйон увійшов в оперативне підпорядкування ОК «Схід» СВ Генштабу ЗСУ[1].

Комплектування[ред. | ред. код]

Комплектування особовим складом першої роти було завершено на початку травня[2]. Наприкінці травня батальйон був повністю укомплектований добровольцями-контрактниками[3]. Фінансування батальйону здійснюється за рахунок Міноборони, бюджетних коштів Дніпропетровської ОДА і коштів, які надходять через благодійні фонди[4][5][6][7].

Спорядження[ред. | ред. код]

Особовий склад при формуванні було озброєно легкою стрілецькою зброєю, ручними кулеметами і одноразовими гранатометами[8]. 18 серпня батальйон отримав бронемашину БРДМ-2[9][10]. На початку АТО в мас-медіа зазначалось, що особовий склад 20-го БТрО та інших батальйонів, у фінансуванні котрих бере участь Ігор Коломойський, підготовлений і оснащений краще, ніж військовослужбовці регулярних підрозділів української армії й підрозділів Національної гвардії[11][12].

Діяльність[ред. | ред. код]

  • На початку травня 2014-го батальйон був залучений до охорони громадського порядку в Дніпропетровську[13].
  • 9 травня разом із батальйоном «Азов», бійці 20-го БТрО брали участь у штурмі МУ МВС міста Маріуполь[14][15]. Під час бойового зіткнення з проросійськими бойовиками загинули заступник командира батальйону підполковник Сергій Демиденко та солдат-кулеметник Олег Ейсмант[16].
  • 30 травня батальйон МВС «Дніпро-1» і 20-й батальйон ТрО взяли під охорону залізничні станції Просяна, Слов'янка, Добропілля, Дачне, а також усі з/с, які межують із Донецькою областю[17].
  • 1 серпня 2014 року 20-го БТрО, посилений двома танками, одною БМП-2, двома розрахунками ЗУ 23-2, мінометним взводом (2 справних міномети) зі складу 93 та 51 бригад, групою з 10 чол. з 3-го полку СпП та 40 чол. з «Правого сектора» і «Донбасу», звільнив практично без втрат місто Красногорівка, не припиняючи одночасно утримувати дугу Піски — Карлівка — Желанне Друге — Гостре — Максимільянівка.
  • 3 серпня, за підтримки бронегрупи «Кинджала», що складалася з трьох БМП-2 та двох Т-64, була взята під контроль північна частина містечка Мар'янки, був знищений великий блокпост бойовиків на «Облавтодорі». Впродовж наступних днів підрозділи батальйону разом із силами «Азову» і частинами 51-ї бригади повністю звільнили населений пункт. Красногорівка і Мар'їнка надійно утримувалися підрозділами батальйону аж до ротації[18].
  • 31 жовтня батальйон був виведений із зони АТО до рідного краю на відпочинок[19].
  • 15 листопада 2014-го під час виконання бойового завдання в зоні проведення бойових дій загинув молодший сержант Верескун Денис Анатолійович[20].
  • 20 грудня від важкої хвороби помер прапорщик Станіслав Корній.
  • У січні 2015-го брав участь у боях на території Ясинуватського району, де зазнав найбільших втрат за весь час існування. 22 січня 2015 р. у бою за блокпост біля селища Красний Партизан загинули Колісник Андрій Володимирович, Сех Роман Миколайович, Саруханян Альберт Георгійович, Слісаренко Сергій Станіславович, а ще 9 українських вояків терористи полонили. Тіла загиблих з окупованої території вивіз капелан 20-го батальйону отче Дмитро (Поворотний). 27 січня загинув солдат Євген Кравчик.
  • 3 лютого у боях за Авдіївку загинув солдат Сергій Токмаков.
  • 20 травня 2015 р. під час нічного обстрілу з САУ російськими збройними формуваннями поблизу с. Кам'янка у Донецькій області загинув Височин Вадим Едуардович — снаряд влучив у бліндаж.
  • З червня 2015 знов повернувся в міста Мар'їнка та Красногорівка.
  • 22 червня 2015-го загинув під Мар'їнкою внаслідок обстрілу терористом-снайпером українських позицій молодший сержант Олег Брайченко.
  • 25 липня року помер у зоні бойових дій при виконанні бойового завдання старший лейтенант Ігор Осикін.
  • 26 липня 2015-го загинув на блокпосту поблизу міста Мар'їнка, рятуючи життя пораненого під час обстрілу терористами бойового товариша, загинув солдат Руслан Чайковський.
  • Наприкінці січня 2016 батальйон здійснює заміну підрозділу бригади і приступає до виконання бойового завдання з оборони селища Піски. 17 лютого 2016 р. під час виконання завдання із розмінування території, у результаті підриву на міні загинули лейтенант Олексій Лисенко та лейтенант Дмитро Решетняк.
  • 10.03.2016 батальйон у складі бригади виводиться в пункт постійної дислокації (селище Черкаське), де здійснюється звільнення військовослужбовців 4-ї хвилі мобілізації та поповнення особовим складом. Розпочато бойове злагодження підрозділів, яке з початку травня 2016 продовжилось на навчальному центрі Широкий Лан. У середині червня 2016, після проведення бригадних навчань, батальйон здійснює залізничне перевезення вже в Луганську область.
  • Червень 2016 — липень 2017 — утримання оборони в районі Трьохізбенки, Кряківки.
  • Січень — липень 2018 року — утримання оборони в районі південніше Гранітне, Чермалик вздовж водної перешкоди.
  • Грудень 2018 — липень 2019 року; — утримання оборони Авдіївської промзони.
  • За останні дві ротації батальйон не зазнав втрат. За час існування підрозділу проводилась активна робота з місцевим населенням через підтримку дитячих садків, шкіл, мешканців сіл, міст поблизу розташування батальйону.
  • За час існування підрозділу багато військовослужбовців були відзначені державними нагородами та відомчими відзнаками: 39 орденів, з них 16 посмертно та 123 медалі.
  • 1 жовтня 2018-го батальйон знову було переформатовано. При цьому він втратив статус окремого і став лінійним батальйоном 93-ї бригади «Холодний яр», в складі якого і по нинішній час виконує обов'язки по захисту територіальної цілісності України на Донбасі.

Переформатування[ред. | ред. код]

У листопаді 2014 року реорганізований у 20-й окремий мотопіхотний батальйон 93-ї механізованої бригади.

Командування[ред. | ред. код]

Інша інформація про 20 ОМПб[ред. | ред. код]

  • 20 ОМПб пробув без ротацій 444 доби на передовій, довше за будь-який інший підрозділ ЗСУ.
  • У м. Дніпро діє ГО «20 Легіон», створена демобілізованими ветеранами 20 ОМПб.
  • У створенні бойового прапора підрозділу брав участь отче Дмитро (Поворотний).
  • Одним із бійців батальйону (позивний Зидан) розроблений дизайн і запущена в серію формена футболка батальйону в польовому і вихідному варіанті.
  • 10 квітня 2016 року, перебуваючи на ротації в Черкаському, 20-й батальйон відсвяткував свій дворічний ювілей. У святкових заходах, окрім особового складу, брали участь колишні вояки батальйону, волонтери та музичні колективи Тінь Сонця, Натоліч, TaRuta, Христина Панасюк.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Днепре начали набор добровольцев в новые батальоны [Архівовано 15 червня 2014 у Wayback Machine.] // «Вести.UA», 10 мая 2014
  2. У Дніпропетровську формують два нових батальйони добровольців [Архівовано 15 грудня 2014 у Wayback Machine.] // «Корреспондент. NET», 10 травня 2014
  3. Ярослав Маркін. У батальйони оборони Дніпра конкурс три особи на місце. Обіцяють зарплату від 6 тис. грн, але можуть відправити воювати [Архівовано 9 вересня 2014 у Wayback Machine.] // Вести.UA, 20 травня 2014
  4. Органи місцевої влади Дніпропетровщини допомагали військовим ЗС України [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] // Офіційний сайт міністерства оборони України, 7 червня 2014
  5. Батальйони Дніпропетровщини отримали акумулятори для військової техніки (ФОТО) [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] // «Новини Дніпропетровська», 14 серпня 2014
  6. Фонд оборони країни передав 1000 сухих пайків для бійців 20-го батальйону територіальної оборони Дніпропетровської області. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 18 листопада 2014.
  7. " Ми, на насправді, опікуємося багатьма батальйони. Це і «Дніпро-1», і «Донбас», ми допомагаємо «Шахтарську», «Азову», «Айдару». Крім добровольчих батальйонів, є ще батальйони територіальної оборони. У нас їх створено три зараз, четвертий створюється. … Ми намагаємося їм усім допомагати. … У нас є «Фонд оборони країни», який додатково фінансує сім'ї хлопців з батальйонів. … Я можу сказати, що Коломойський жертвує дуже багато. … Можу сказати, що він один з основних донорів. Як мінімум 70 % витрат, які несе фонд, він покриває. Решта — це пожертвування інших осіб і організацій "
    Юлія Лаврисюк.Геннадій Корбан: У російських компаній ми повинні відняти все [Архівовано 16 вересня 2014 у Wayback Machine.] // «Обозреватель», 29 серпня 2014
  8. На полігонах відбувається злагодження батальйонів територіальної оборони [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] // Офіційний сайт міністерства оборони України, 6 травня 2014
  9. 20-й батальйон територіальної оборони отримав бойову розвідувально-дозорнумашину. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 18 листопада 2014.
  10. Українці продовжують надавати всебічну підтримку Збройним Силам України [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] //Офіційний сайт міністерства оборони України, 19 серпня 2014
  11. « Солдати Коломойського взуті, одягнені і озброєні помітно краще військовослужбовців внутрішніх військ та української регулярної армії »
    Ілля Жегулев.Приваттанк: мільярдер Коломойський веде приватну війну за єдність України [Архівовано 27 вересня 2014 у Wayback Machine.] // Forbes.RU, 27 травня 2014
  12. Федченко Ф. Національна гвардія України // «Закордонний військовий огляд», № 8 (809), серпень 2014, стр.45-55
  13. У Дніпропетровську громадський порядок охоронятиме батальйон оборони [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] // Сьогодні.UA, 6 травня 2014
  14. В останню путь провели Автомайданівця, який загинув під час штурму міліції в Маріуполі [Архівовано 25 травня 2014 у Wayback Machine.] // ТСН.UA, 13 травня 2014
  15. У Маріуполь прибув добровольчий батальйон «Дніпро» для боротьби з терористами [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] // «Цензор. НЕТ.UA» від 8 травня 2014
  16. Ольга Бондарчук. Замкома батальйону з Дніпра розстріляли із засідки [Архівовано 24 вересня 2014 у Wayback Machine.] // Вести. UA, 12 травня 2014
  17. Батальйон «Дніпро» взяв під контроль залізницю [Архівовано 2 червня 2014 у Wayback Machine.] // УНІАН від 30 травня 2014
  18. Цензор.НЕТ. ЗВІЛЬНЕННЯ КРАСНОГОРІВКИ: РОЗПОВІДЬ НАЧШТАБУ 20-ГО ОМПБ. Цензор.НЕТ (ru-RU) . Архів оригіналу за 17 березня 2016. Процитовано 13 червня 2016.
  19. Дніпропетровщина зустріла бійців 20 батальйону територіальної оборони, які повернулися з АТО [Архівовано 11 листопада 2014 у Wayback Machine.] // Офіційний сайт Міністерства оборони України, 31 жовтня 2014
  20. Верескун Денис Анатолійович. Архів оригіналу за 16 березня 2017. Процитовано 16 березня 2017.