25 карбованців «250-річчя відкриття Російської Америки (Гавань трьох святителів)»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
250-річчя з дня відкриття Російської Америки
(Гавань трьох святителів)
СРСР СРСР
Номінал 25 карбованців
Маса 31.1 г
Діаметр 37 мм
Товщина 2,7 мм
Гурт рубчастий
Метал паладій
Роки карбування 1991
Аверс
Аверс
Опис герб СРСР
Реверс
Реверс
Опис зображення вітрильного корабля і гавані з поселенням
Гравер С. М. Іванов

250-річчя з дня відкриття Російської Америки (Гавань трьох святителів) (рос. 250-летие со дня открытия Русской Америки (Гавань трёх святителей)) — паладієва ювілейна монета СРСР вартістю 25 карбованців, випущена 22 квітня 1991 року.

Тематика[ред. | ред. код]

Г. І. Шеліхов, цей російський Колумб, як його назвав згодом поет Г. Р. Державін, розуміючи економічне значення узбережжя і островів Північної Америки, які славилися своїми хутровими багатствами, вирішив приєднати їх до російським володінь. Для здійснення свого плану колонізації островів і узбережжя Північної Америки Шеліхов, спільно з І. Л. Голіковим і М. С. Голіковим, організовує компанію для експлуатації цих територій. Особливу увагу компанії залучав острів Кадьяк своїми хутровими багатствами. Наприкінці XVIII і на початку XIX століть (з 1784 по 1804 роки) цей острів стає головним центром російської колонізації Тихоокеанського узбережжя Північної Америки. Під час своєї другої експедиції, розпочатої в 1783 році на галіоті «Три Святителя», Шеліхов прожив два роки на цьому острові, найбільш великому з островів, прилеглих до узбережжя Аляски. На цьому острові Шеліхов заснував гавань, названу на честь його корабля, Гаванню Трьох Святителів, а також звів укріплення.

Історія[ред. | ред. код]

У 1990—1991 роках було випущено серію монет «250-річчя з дня відкриття Російської Америки» з якістю пруф — 2 срібних монет номіналом у 3 карбованці, 4 паладієвих монет номіналом 25 карбованців, а також 2 монети номіналом 150 карбованців у платині. Монети було присвячено 250-річчю з дня відкриття Російської Америки — володінь Російської імперії в Північній Америці, що включали Аляску, Алеутські острови, Олександрівський архіпелаг і поселення на тихоокеанському узбережжі сучасних США (Форт-Росс).

Монети карбувалися на Ленінградському монетному дворі (ЛМД).

Опис та характеристики монети[ред. | ред. код]

Номінал
крб.
Метал Проба Маса
(гр)
Діаметр
(мм)
Товщина
(мм)
Гурт Тираж
штук
25
паладій
999
31.1
37
2,7
рубчастий
(300 рифлень)
6,500 (пруф)

Аверс[ред. | ред. код]

Зверху герб СРСР з 15 витками стрічки, під ним літери «СССР», нижче ліворуч і праворуч риса, під рискою зліва хімічне позначення «Pd» і проба «999» металу з якого зроблена монета, під ними чиста вага дорогоцінного металу «31,1», під рискою праворуч монограма монетного двору «ЛМД», нижче позначення номіналу монети цифра «25» і нижче слово «РУБЛЕЙ», знизу у канта рік випуску монети «1991».

Реверс[ред. | ред. код]

Зверху уздовж канта монети слова «250 ЛЕТ ОТКРЫТИЯ РУССКОЙ АМЕРИКИ», знизу слова «ГАВАНЬ ТРЕХ СВЯТИТЕЛЕЙ 1784», в середині вітрильне судно на тлі горбистих берегів.

Гурт[ред. | ред. код]

Рубчастий (300 рифлень).

Автори[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]