5-та армія (США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з 5-а армія (США))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
5-та армія США
United States Fifth Army
На службі 4 січня 1943 — жовтень 1945
червень 1946 — по т. ч.
Країна США США
Належність Регулярна армія США
Вид Армія США
Тип сухопутні війська
Чисельність польова армія
У складі 15-та група армій
Північне Командування Збройних сил США
Гарнізон/Штаб США форт Сем Х'юстон, Техас
Гасло «Під час миру готуйся до війни»
(«In Peace Prepare For War»)
Війни/битви Друга світова війна
Італійська кампанія
Висадка союзників в Італії
Операція «Аваланч»
Лінія Вольтурно
Зимова лінія
Бої за Монте-Кассіно
Готська лінія
Північно-Італійська операція
Вебсайт www.arnorth.army.mil
Командування
Визначні
командувачі
генерал Марк Вейн Кларк
генерал Лучіан Траскотт
генерал Джон Портер Лукас
Знаки розрізнення
Відзнака армії United States Army North DUI.png

5-та а́рмія США (англ. Fifth United States Army) або Півні́чна а́рмія США (англ. United States Army North) — військове об'єднання армії США, основний компонент сухопутних військ Північного Командування Збройних сил США на території США, яка відповідає за територіальну оборону континентальних Сполучених Штатів.

Історія[ред. | ред. код]

5-та армія американських збройних сил сформована 4 січня 1943 року і стала першим об'єднанням такого рівня сформованим поза межами Сполучених Штатів. Офіційно активація армії, на яку покладалося завдання ведення операцій в Алжирі та Марокко, сталася в місті Уджда, у Французькому Марокко. Згодом на неї також поклали завдання планування вторгнення американських військ до материкової Італії, поки решта американської армії готувалась до висадки морського десанту в Сицилію. Протягом весни-літа 1943 року армія готувала особовий склад до проведення масштабної морської десантної операції.

З початком вторгнення на Апеннінський півострів, частини армії взяли участь у запеклих боях та битвах Італійського театру війни, які більше нагадували Західний фронт часів Великої війни, ніж маневрену та динамічну тактику дій на заході та сході Європейського театру. У вересні 1943 року армія висадилася у Салерно силами 6-го американського генерал-майора Е. Долі та 10-го британського генерал-лейтенанта Річарда Маккрірі корпусів. У ході затятих боїв проти німецького Вермахту військам об'єднання вдалося поступово продавити оборону противника та просунутися вглиб території Італії.

З цього час і до завершення війни на території Італії, 5-та армія билася проти військ Головнокомандування Вермахту «Південь» генерал-фельдмаршала А. Кессельрінга. Американці змагалися пліч-о-пліч із британськими військами 8-ї армії, Індійської армії, новозеландськими, французькими, польськими та бразильськими військами проти німецько-італійських військ.

В останній битві цієї кампанії — Північно-Італійській операції, яка стартувала у квітні 1945 року, американська армія у взаємодії з 8-ю британською армією генерал-лейтенанта Р. Маккрірі билася проти групи армій «C» генерал-полковника Г. фон Фітингофа, яку розгромили спільними зусиллями та тим закінчили війну у Північній Італії. Ціна перемоги була надзвичайно висока для 5-ї армії, за 602 дні боїв на півострові вона зазнала втрат 109 642 чоловіки, серед яких 19 475 загинули в бою або померли від ран.

У вересні 1945 року штаб повернувся до Сполучених Штатів і 2 жовтня 1945 року він був дезактивований.

Склад армії на серпень 1944[ред. | ред. код]

(Входила до 15-ї групи армій)

11 червня 1946 року армія була реактивована в Чикаго під командуванням генерал-майора Дж. Лукаса, колишнього командира 6-го корпусу на початковій фазі операції «Шінгл». З 1 січня 1957 року їй повернули найменування 5-ї польової армії. У післявоєнний час головним завданням цієї армії було керівництво, контроль та підготовка усіх резервних частин армії США. З червня 1971 року штаб-квартиру армії перемістили до форту Сем Х'юстон у Техас.

З 2004 року функції командування та контролю військ сухопутного резерву були передані 1-й армії, а на неї поклали завдання щодо оборони території США, включивши до Північного командування ЗС США, як основний компонент наземних сил на території континентальних Сполучених Штатів.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ready, J. Lee. Forgotten Allies: The European Theatre, Volume I. McFarland & Company, 1985. ISBN 978-0-89950-129-1.
  • Ready, J. Lee. Forgotten Allies: The Military Contribution of the Colonies, Exiled Governments and Lesser Powers to the Allied Victory in World War II. McFarland & Company, 1985. ISBN 978-0-89950-117-8.
  • Jon B. Mikolashek. General Mark Clark: Commander of America's Fifth Army in World War II and Liberator of Rome.