550-ті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VI століття: 551—560 роки

550 · 551 · 552 · 553 · 554 · 555 · 556 · 557 · 558 · 559

Раннє Середньовіччя. Триває чума Юстиніана. У Східній Римській імперії правив Юстиніан I. Візантія виграла війну з Остготським королівством за Апеннінський півострів і ліквідувала це королівство. Війна в Лазіці з персами проходила з перемінним успіхом. Розділене Франкське королівство об'єдналося під правлінням Хлотара I. Іберію займає Вестготське королівство, у Тисо-Дунайській низовині лежить Королівство гепідів. В Англії розпочався період гептархії.

У Китаї період Північних та Південних династій. На півдні династія Лян зміналася династією Чень, на півночі припинила існування Західна Вей, її змінила Північна Чжоу, яка ділить північ Китаю з Північною Ці. Індія роздроблена. В Японії триває період Ямато. У Персії правила династія Сассанідів. Утворився Тюркський каганат.

На території лісостепової України в VI столітті виділяють пеньківську й празьку археологічні культури. VI століття стало початком швидкого розселення слов'ян. У Північному Причорномор'ї співіснують різні кочові племена, зокрема гуни, сармати, булгари, алани, авари.

Події[ред. | ред. код]

Народились[ред. | ред. код]

Померли[ред. | ред. код]