Abies fanjingshanensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies fanjingshanensis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. fanjingshanensis
Біноміальна назва
Abies fanjingshanensis
W.L.Huang, Y.L.Tu & S.Z.Fang, 1984

Abies fanjingshanensis (ялиця фенжинська[1], кит. 梵净山冷杉 (fanjingshan lengshan)) — вид ялиць родини соснових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Реліктовий вид, що відбуваються тільки у важкодоступних районах на Фенжинській горі (англ. Fanjing Mountain), на північному сході Гуйчжоу, Китай. Локально поширений але багато дерева загинули через вплив кислотних дощів. Населення, за оцінками, налічує близько 17 000 дерев, але число дорослих дерев, ймовірно, менше, ніж 2500 (<10% населення). Висота зростання на 2100–2300 м. Клімат на цій горі прохолодний і вологий, з коротким літнім сезоном на цій висоті. Мешкає там в змішаному лісі з іншими видами, такими як Tsuga chinensis, Acer flabellatum, Rhododendron hypoglaucum, Enkiartnus chinensis і Prunus serrulata.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерево до 20 м у висоту і 65 см діаметра. Кора темно-сіра. Листки лінійні, верхівки тупі, розмір 1–4.3 см × 2–3 мм. Насіннєві шишки пурпурно-коричневі, дозрівши, темно-коричневі, циліндричні, розміром 5–6 × ≈ 4 см. Насіння злегка притиснуті, вузько яйцеподібні, ≈ 8 мм; крила широко клиноподібні, ≈ 7 мм.

Використання[ред. | ред. код]

Цей вид, наскільки відомо не експлуатується.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Гора Фенжин має лісовий заповідник, який включає цей вид. Населення знаходиться в стані занепаду протягом деякого часу через вплив кислотних дощів, імовірно пов'язаних із забрудненням повітря. Проблема кислотних дощів триває. Є ботанічний сад в провінції Гуйчжоу, де вирощують цей вид.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]