Abies hickelii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Abies hickelii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Соснові (Pinaceae)
Рід: Ялиця (Abies)
Вид:
A. hickelii
Біноміальна назва
Abies hickelii
Flous & Gaussen, 1932

Abies hickelii (ялиця Хікеля[1], ісп. oyamel, pinabete) — вид ялиць родини соснових. Видовий епітет вшановує пам'ять англо-французького ботаніка, дендролога Поля Роберта Хікеля (1865–1935).

Систематика[ред. | ред. код]

Abies hickelii зазвичай ділиться на різновид і підвид:

  • Abies hickelii ssp. hickelii статус EN.
  • Abies hickelii var. oaxacana статус NT.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Мексика (Чьяпас, Герреро, Оахака, Пуебла, Веракрус). Обидві варіації цього виду зустрічаються у високих горах субтропічного поясу на півдні Мексики, на висоті від 2500 м до 3000 м над рівнем моря. Ґрунти мають вулканічне походження. Клімат прохолодний, вологий, океанічний, з дощем в основному в зимовий період. Є деякі чисті популяції на найвищих відмітках, але цей вид зазвичай змішують з високогірними сосновими, наприклад Pinus montezumae, Pinus pseudostrobus, Pinus ayacahuite, а також з Cupressus lusitanica і Quercus. Кущовий шар складають Vaccinium, Andromeda, Ribes і Fuchsia.

Опис[ред. | ред. код]

Росте як вічнозелене дерево, яке може досягти висот від 20 до 30 метрів. Утворює неправильної форми крону. Сіра кора розрізана на квадратні пластини. Злегка волохаті кора гілок від темно-коричневого до червонуватого кольору. Сферичні злегка овальні бруньки смолисті.

Листки мають довжину від 1,5 до 3,2 сантиметрів і ширину від 1 до 1,5 міліметрів. Пік часто зубчастий. Голки зверху глянцеві темно-зелені й синьо-зелені знизу.

Шишки циліндрично-довгасті, на довгій, близько 1 см ніжці, злегка смолисті, від темно-коричневого до фіолетово-коричневого кольору довжиною від 7 до 12 дюймів і діаметром від 3,5 до 7 см. У насіння довжиною 6-7 мм є оранжево-жовті крила 1,3 см довжини.

Використання[ред. | ред. код]

Це рідкісний вид. Експлуатація на деревину є незначною і використання є локальним, в основному для побутових цілей. У розведенні вкрай рідкісний і лише в деяких дендрологічних колекцій в країнах з м'яким кліматом, наприклад на півдні Франції.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вирубка може мати певний вплив на цей вид.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Посилання[ред. | ред. код]