Тоя несправжньопротиотруйна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Aconitum anthora)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Aconitum pseudanthora
Тоя несправжньопротиотруйна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Порядок: Жовтецевоцвіті (Ranunculales)
Родина: Жовтецеві (Ranunculaceae)
Підродина: Жовтецеві (Ranunculoideae)
Триба: Delphinieae
Рід: Аконіт (Aconitum)
Вид: Тоя несправжньопротиотруйна
Aconitum pseudanthora
Blocki ex Pacz., 1832
Посилання
IPNI: 60448181-2

То́я несправжньопротиотру́йна[1], аконіт несправжньо-протиотруйний[2], аконіт несправжньопротиотруйний[3][1] (Aconitum pseudanthora Blocki ex Pacz.) — багаторічна трав'яниста рослина родини жовтецевих. Один з найрідкісніших видів флори Поділля. Занесений до Червоної книги України. Згідно з Plants of the World Online таксон є синонімом до Aconitum anthoraтоя протиотруйна.

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Геофіт. Багаторічна трав'яна рослина 40—80 см заввишки, з веретеноподібно потовщеним коренем. Стебло здебільшого просте, іноді у верхній частині розгалужене. Листки багаторазово пальчасторозсічені на вузьколінійні частки. Квітки прості, зигоморфні, оцвітина спочатку зеленкувато-жовта, пізніше — пурпурово-фіолетова. Листянки пухнасті, звужені в носик. Цвіте у серпні, родить у вересні. Розмножується насінням.

Ареал[ред. | ред. код]

Ареал виду та його поширення в Україні: Подільська височина. Відомий із Заліщицького та Кам'янецького Придністров'я, Покуття, Опілля; за літературними даними наводиться для Чернівецької області (Прикарпаття).

Систематика[ред. | ред. код]

Згідно систематики, наведеній на сайті спільного інтернет-проекту «The Plant List» між Королівськими ботанічними садами в К'ю і Міссурійським ботанічним садом, тоя несправжньопротиотруйна (Aconitum pseudanthora) разом з тоєю гайовою (Aconitum nemorosum) є синонімами тої протиотруйної (Aconitum anthora).[4]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Aconitum pseudanthora // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Червона книга України. Процитовано 23 травня 2023.
  3. [1]Довідник назв рослин України від Наукового товариства імені Шевченка, Лісівничої академії наук України, за участю працівників Державного природознавчого музею НАН України та студентів і викладачів Прикарпатського лісогосподарського коледжу; розробка вебресурсу: Третяк Платон Романович
  4. Aconitum anthora на сайті «The Plant List»(англ.)

Посилання[ред. | ред. код]