Acrobates pygmaeus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Acrobates pygmaeus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Сумчасті (Marsupialia)
Ряд: Diprotodontia
Родина: Acrobatidae
Рід: Acrobates
Desmarest, 1818
Вид:
A. pygmaeus
Біноміальна назва
Acrobates pygmaeus
Ареал виду Acrobates pygmaeus

Acrobates pygmaeus (Карликова перохвоста летяга або Акробатець карликовий) — представник родини Acrobatidae підряду Кускусовиді.

Опис[ред. | ред. код]

Розміри цієї тварини відповідають латинській назві «пігмей». Довжина тулуба: 6,5–8 см, вага: до 14 г. Колір хутра сірий, з темними плямами навколо очей і з білими плямами за вухами. Нижні частини тіла світліші, вуха помірно великі і округлі. Має шкіряну мембрану між передньою та задньою ногами, що дозволяє стрибати на відстань до 25 м. Хвіст у цього виду має довжину до 8 см й нагадує перо, звідси й інша частина назви тварини — перохвоста. Хвіст відіграє роль вітрил та руля при польоті. Четвертий палець на усіх лапах довгий. У самиці є 4 молочні залози.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє евкаліптові ліси. Веде нічний спосіб життя. Харчується нектаром квітів та термітами. Будує округлі кубла у листів евкаліптів. Живе групами до 20 осіб.

Статева зрілість у самиць настає у 8 місяців, а самців — в 12. Парування відбувається з липня по січень. Народжуються дитинчата у серпні-листопаді. Зазвичай їх чотири. За один рік у однієї самиці може бути кілька виводків.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Acrobates pygmaeus мешкає на сході Австралії від Квінсленду до Вікторії.

Цікавинки[ред. | ред. код]

Acrobates pygmaeus викарбувано на бронзових медалях Олімпіади у Сіднеї у 2000 році. Тварина зображена на 1-центовій австралійській монеті.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dickman, C., McKenzie, N. & Menkhorst, P. (2008). Acrobates pygmaeus. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 28 December 2008.
  • Ride, W. D. L. — «A Guide to the Native Mammals of Australia», published by Oxford University Press, Melbourne, 1970, ISBN 19 550252 3