Acrochordonichthys

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Acrochordonichthys
Acrochordonichthys rugosus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Надродина: Sisoroidea
Родина: Akysidae
Підродина: Parakysinae
Рід: Acrochordonichthys
Bleeker, 1857
Посилання
Вікісховище: Category:Acrochordonichthys
Віківиди: Acrochordonichthys
EOL: 25994

Acrochordonichthys — рід риб з підродини Parakysinae родини Akysidae ряду сомоподібних. Має 10 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 8 до 12 см. Голова широка і сплощена, вкрита дрібними горбиками з нечіткими краями. Очі невеличкі. Біля морди є 4 пари вусиків. Тулуб помірно стиснуто з боків. Шкіра зморшкувата, з горбиками, розташованими 5-6 поздовжніми рядками уздовж боків. Ці горбики у різних видів або дуже великі, або маленькі. У дорослих особин вони — округлі та пласкі. Скелет складається з 35-41 хребця. Спинний плавець розташовано близько до голови. Грудні плавці добре розвинені, великі їх хребти оглядні з зазублинами або без них. Самці мають задній прохід, розташований безпосередньо перед генітальним сосочком, що розташований позаду черевних плавців. У самиць генітальний сосок має конічну форму й міститься позаду анального плавця. Пахвові пори розташовані у грудній частині, виділяють отруйний молочно-білий слиз. На думку дослідників, є засобом захисту риб. Жировий плавець закруглений або кутоподібний, знаходиться у хвостовій частині. Анальний плавець помірно високий, з короткою основою. Хвостовий плавець усічений, слабко виїмчастий.

Забарвлення надзвичайно мінливе — спина коливається від світлого до шоколадно-коричневого кольору, вкриті світло- або темно -коричневими сідлоподібними плямами. У деяких видів зяброві промені вкриті дрібними коричневими цятками. Зміна забарвлення пов'язано із линянням шкіри.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зустрічаються у лісових швидких прозорих річках або струмках. В одних і тих же біотопах перетинаються споріднені види (A .rugosus, A. gyrinus, A. dissostichus, A. septentrionalis). Ці соми ховаються серед опалого листя, гілок та іншого природного сміття, де чатують здобич — дрібних гольців і сісорід. Інші тримаються біля піщаного або піщано-кам'янистого дна. Деякі види воліють кам'янисті ґрунти, але все одно поводяться так само.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширені у водоймах Південно-Східної Азії, особливо багато видів на о. Калімантан. Інші зустрічаються на островах Суматра та Ява, в Малайзії й Таїланді.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ng, H. H.; Ng, P. K. L. (2001). A revision of the akysid catfish genus Acrochordonichthys Bleeker. Journal of Fish Biology. 58 (2): 386—418
  • Froese, Rainer, and Daniel Pauly, eds. (2019). Види роду Acrochordonichthys на FishBase. Версія за серпень 2019 року.