Aedes

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Aedes
Aedes aegypti
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Двокрилі (Diptera)
Родина: Комарі (Culicidae)
Рід: Aedes
Meigen, 1818
Види

дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Category:Aedes
Віківиди: Aedes
EOL: 26936
ITIS: 126234
NCBI: 7158
Fossilworks: 138310

Aedes — рід комарів, поширених у тропічній та субтропічній зонах на всіх континентах, за винятком Антарктиди. Кілька видів цього роду переносять збудників небезпечних для людини хвороб, таких, як гарячка Західного Нілу та жовта гарячка, гарячка денге, дирофіляріоз, хвороба, яку спричинює вірус Зіка. У Полінезії, Aedes polynesiensis є векторами бругіозу, який спричинюють нематоди роду Brugia.

Назва походить від грец. Aedes, що означає неприємний, бридкий.

Опис[ред. | ред. код]

Це маленькі чорні комарі з білими смужками на тілі і на колінах, але можуть мати й інші кольори.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Рід Aedes є одним з небагатьох родів комарів, які використовує вологу підстилку для розвитку личинок. Розвиток ембріона залежить від багатьох факторів, особливо від температури водного середовища. Розвиток комарів проходить швидше при високих температурах. Оптимальна температура для Центральної Європи коливається від 20 до 28 ° С. Личинки не переносять висихання.

Класифікація[ред. | ред. код]

Див. також Список видів роду Aedes.

Раніше рід включав 700 видів, але наразі більшості підродам надано статус самостійних родів.

Поширення[ред. | ред. код]

В Україні[ред. | ред. код]

За словами керівника Українського центру із контролю й моніторингу захворювань МОЗ України, в Україні є 53 види з роду Aedes, щоправда, можливість переносу ними вірусу Зіка потребує вивчення.[1] За повідомленням Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І. І. Мечнікова МОЗ України, фауна України налічує 32 види кровосисних комарів роду Aedes, але види Aedes aegypti та Aedes albopictus — відсутні.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вірус Зіка можуть переносити 53 види українських комах - МОЗ. Укрінформ. 9 лютого 2016. Архів оригіналу за 13 лютого 2016. Процитовано 15 лютого 2016. 
  2. В Україні відсутні комарі видів Aedes aegypti та Aedes albopictus – переносники вірусу Зіка. МОЗ. 12 лютого 2016. Архів оригіналу за 16 лютого 2016. Процитовано 15 лютого 2016.