Нерозлучник сизий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Agapornis canus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нерозлучник сизий

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Папугоподібні (Psittaciformes)
Родина: Папугові (Psittacidae)
Рід: Нерозлучник (Agapornis)
Вид: Нерозлучник сизий
Agapornis canus
(Gmelin, 1788)
Посилання
Вікісховище: Agapornis canus
Віківиди: Agapornis canus
ITIS: 554883
МСОП: 22685326
NCBI: 60462

Нерозлучник сизий[2] (Agapornis canus) — вид папуг. Сизий нерозлучник найдрібніший з нерозлучників. Єдиний вид нерозлучника, що живе на о. Мадагаскар.

Опис[ред. | ред. код]

Оперення зелене. Статевий диморфізм виражений у забарвленні птахів. Голова, шия і груди у самця попелясто-сірі, у самиці все оперення зелене. Дзьоб світло-сірий. Молоді самці, що вилетіли з гнізда, вже мають сіре забарвлення голови.

Райдужна оболонка очей темно-коричнева. Дзьоб маленький, акуратний. Восковиця світло-сіра. Хвіст широкий. Ноги сіро-сині. Тіло сягає 12-13 см завдовжки, вага 30-35 г.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений на острові Мадагаскар та дрібних островах, що розташовані навколо нього (Занзібар, Коморські і Сейшельські острови, Реюньйон, Маврикій, Майотта). Віддає перевагу відкритій місцевості з окремими деревами — рівнини (ділянки з високою травою і чагарником), лісові галявини, гори (не вище 1000 м над рівнем моря), фінікові гаї, пальмові плантації. Густих тропічних лісів уникає. Зграї цих нерозлучників іноді завдає шкоди рисовим плантаціям.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ночує і відпочиває зграями на пальмах. Agapornis canus крикливий, рухливий, уникає далеких перельотів. Тримається зграйками 20-50 птахів. Основну частину раціону становить насіння трав. Велику частину часу проводить у пошуках корму. Годується на землі невеликими зграйками.

Розмноження[ред. | ред. код]

Гніздяться в природних укриттях, дуплах або використовують гнізда інших видів птахів. У кладці зазвичай 4-5 яєць, які самка насиджує 22 дні. Пташенята народжуються сліпими, покриті рідкісним пухом. Батьки годують їх напівперетравленим зерном. Очі відкриваються на 10-14 день. Повністю оперяються в місячному віці. Коли пташенятам виповниться 40-43 дня, вони залишають гніздо, але ще 10-14 днів їх годує самець, а самиця починає готуватися до наступної кладки.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Species factsheet: Agapornis canus. BirdLife International (2008). Процитовано 9 липня 2008.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2012). Agapornis canus: інформація на сайті МСОП (версія 2014.2) (англ.) 16 липня 2012
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.