Сонцевик кропив'яний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Aglais urticae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сонцевик кропив'яний

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Сонцевики (Nymphalidae)
Рід: Aglais
Вид: Сонцевик кропив'яний
Aglais urticae
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Aglais urticae
Віківиди: Aglais urticae
EOL: 152952
ITIS: 778267

Сонцевик кропив'яний (Aglais urticae) — метелик з родини сонцевики (Nymphalidae), зустрічається в Європі, зокрема в Україні.

Опис[ред. | ред. код]

Розмах крил — від 40 до 53 мм.Зовнішній край крил зубчастий, кожне крило з одним різким виступом. Тло крил цегляно-червоне, із рядом великих чорних плям, які біля переднього краю розділені жовтими проміжками. Біля верхівки переднього крила є біла пляма. По зовнішньому краю крил ряд блакитних напівмісячних плям. Нижня поверхня крил коричнево-бура, впоперек переднього крила йде широка жовтувата смуга. Статевий диморфізм невиразний.

Схоже забарвлення з українських метеликів мають сонцевик рябий і сонцевик чорно-рудий, а також рідкісний сонцевик фау-біле. Від цих видів сонцевик кропив'яний відрізняється меншими розмірами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зимують на стадії імаго у різноманітних схованках (в дуплах та під корою дерев, в щілинах, часто в будинках), причому лише самиці, самці ж гинуть восени. Навесні самиці відкладають яйця (близько 200).

Гусениця сонцевика кропив'яного (Aglais urticae)

Гусениці живляться кропивою — звідси й назва метелика, зрідка хмелем. Живуть у своєрідному гнізді, яке роблять, скріплюючи павутиною декілька листків. Перед залялькуванням розповзаються.

Імаго вилітають у червні. На півночі України дають одну генерацію на рік, на півдні — дві або три з березня по листопад.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Європі та помірних широтах Азії. На всій території свого ареалу вид має велику чисельність. Зустрічаються в різноманітних біотопах, нердко в окультурених ландшафтах

Література[ред. | ред. код]

  • Некрутенко Ю. П.; Чиколовець, В. В. (2005). Денні метелики України. Київ: Вид-во Раєвського. с. 232. 
  • Некрутенко, Ю. П. (1985). Булавоусые чешуекрылые Крыма. Определитель. Киев: Наукова думка. с. 152. (рос.)
  • Плавильщиков Н.Н. Определитель насекомых: Краткий определитель наиболее распространённых насекомых европейской части России. М.: Топикал. 1994. — 544 с., ил.