Aisha

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айша
Aisha
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Айя Олегівна Андреєва
Дата народження 16 січня 1986(1986-01-16) (38 років)
Місце народження Огре, Латвійська РСР
Роки активності з 1991 року
Громадянство Латвія Латвія
Професії співачка
Інструменти вокал[d]
Жанр поп
Псевдоніми Aisha
aijaandrejeva.lv
CMNS: Файли у Вікісховищі

Айша (англ. Aisha, справжнє ім'я Айя Олегівна Андреєва, латис. Aija Andrejeva; 16 січня 1986, Огре, Латвійська РСР) — — латвійська співачка, представниця Латвії на 55-му пісенному конкурсі Євробачення (2010).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилась у сім'ї соліста латвійського хард-рок-гурту Opus Pro Олега Андреєва.

Вона дебютувала на музичній сцені у віці п'яти років і посіла друге місце в конкурсі талантів для юних вокалістів «Calis'91». У 1997 році брала участь у конкурсі флейтистів, через рік стала диригентом духового оркестру. У чотирнадцять років їй запропонували приєднатися до рок-групи, але через прогули її з групи виключили. Незабаром після цього вона прийняла сценічний псевдонім Айша, під яким почала виступати.

2004-2007[ред. | ред. код]

У 2004 році вона взяла участь у телевізійному реаліті-шоу Fabrikas muzikālajā teātri, яке зрештою виграла. Після участі в програмі гурт Opus Pro (вокалістом якого був батько співачки Олег Андрєєв) запросив її взяти участь у своєму концертному турі, в якому, серед інших, взяли участь: на Caines Beach Party у Лієпаї. У тому ж році вона знялася в мюзиклі «Tā ir jānotiek». У 2005 році записала вокальні партії для альбому Padodies Man гурту Credo. У лютому того ж року вона зіграла роль Дороті в латвійській постановці мюзиклу «Чарівник країни Оз» (Burvis no Oza zemes).

У 2006 році вона записала свій дебютний студійний альбом з Opus Pro під назвою Tu un es. Восени наступного року вона взяла участь у розважальній програмі Divas zvaigznes, в якій виступила в тандемі з Айварсом Фрейманісом. Після закінчення ефіру програми вона вирішила почати сольну кар'єру.

2008-2009[ред. | ред. код]

У 2008 році з піснею «You Really Got Me Going» взяла участь у національному відборі на 53-й пісенний конкурс «Євробачення» Eurodziesma. На початку лютого вона виступила у другому півфіналі відбору і пройшла до фіналу, де посіла друге місце, набравши 22 721 голос глядачів. Навесні вона взяла участь у другому випуску програми Dejo ar zvaigzni, яка є локальною версією формату Танці з зірками. Її партнеркою по танцю була Марі Пуці, з якою вона посіла друге місце у фіналі. У травні вона випустила свій перший сольний студійний альбом Viss kārtībā, mincīt. Наприкінці року з піснею «Hey hey hey hey», записаною у співпраці з гуртом G-Point, вона пройшла кваліфікацію для участі в національному відборі Євробачення Eurodziesma. Наприкінці лютого вона успішно пройшла до півфіналу та вийшла у фінал, де посіла четверте місце. У цьому ж році брала участь у фестивалі «Нова хвиля» в Юрмалі, де посіла шосте місце з піснею «Я і Боббі Макгі» ex aequo з білоруським співаком Максом Лоренсом. У вересні вона випустила свій другий студійний альбом Dvēselīte.

2010[ред. | ред. код]

У січні 2010 року з піснею "What For?" була оголошена одним із фіналістів національного відбору на Євробачення 2010. Наприкінці лютого вона вийшла у фінал відбору та отримала найбільшу підтримку журі та глядачів, завдяки чому стала представницею Латвії на 55-му конкурсі. Пісенний конкурс Євробачення в Осло. 25 травня в першому півфіналі вона виступила шостою за порядком і посіла останнє, 17 місце з 11 очками на рахунку, що не дозволило їй пройти до фіналу. Наприкінці липня вона посіла перше місце на фестивалі балтійської пісні в Карлсхамні за виконання пісень «What For?» і "You Really Got Me Going".

2011-2012[ред. | ред. код]

У 2012 році вона випустила свій третій студійний альбом Grāmatzīme. У листопаді 2013 року презентувала свій четвертий альбом Mežā.

Дискографія[ред. | ред. код]

  • Tu un Es (2006)
  • Viss kārtībā, Mincīt! (2008)
  • Dvēselīte (2009)
  • Mazais princis (2016)

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник:
Інтарс Бусуліс
Латвія на пісенному конкурсі Євробачення
2010
Наступник:
Musiqq