Aloe ballyi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Aloe ballyi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Асфоделові (Asphodelaceae)
Підродина: Asphodeloideae
Рід: Алое (Aloe)
Вид:
A. ballyi
Біноміальна назва
Aloe ballyi

Aloe ballyi (укр. Алое Баллі)[1]  — сукулентна рослина роду алое.

Етимологія[ред. | ред. код]

Видова назва дана на честь Пітера Рене Оскара Баллі (1895–1980), швейцарського ботаніка в музеї Кориндон (англ. Coryndon), в Найробі, який багато подорожував Східною Африкою і був резидентом в Кенії з 1930-х.[2].

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Листків на стеблі до 25 штук. Листя до 90 см завдовжки, до 14 см завширшки, сіро-зелені. Суцвіття до 60 см, китиці циліндричні, квіти тьмяно-кармінові.

Місця зростання[ред. | ред. код]

Aloe ballyi зростає в Кенії і Танзанії на висоті 900 — 1  500 метрів над рівнем моря, серед сухих листяних чагарників з акації і сукулентів, а також серед кущів на скелястих пагорбах.

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Aloe ballyi входить до Червоного Списку Міжнародного Союзу Охорони Природи видів під загрозою зникнення через обмежений ареал (менше 500 км ²). Відомий у 5 місцях, де розміри популяцій малі і продовжують зменшуватись. Ці сухі чагарники широко використовуються для виробництва деревного вугілля. Середовища проживання потерпають від сільського господарства.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. [Estrela Figueiredo and Gideon F. Smith. What's in a name: epithets in Aloe L. (Asphodelaceae) and what to call the next new species (англ.). Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 травня 2022. Estrela Figueiredo and Gideon F. Smith. What's in a name: epithets in Aloe L. (Asphodelaceae) and what to call the next new species (англ.)]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]