Китник рівний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Alopecurus aequalis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Китник рівний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Злакові (Poaceae)
Підродина: Мітлицевидні (Pooideae)
Рід: Китник (Alopecurus)
Вид:
Китник рівний (A. aequalis)
Біноміальна назва
Alopecurus aequalis

Китник рівний[1], китник рудий[2], китник бурий[3], китник жовтий[4] (Alopecurus aequalis Sobol.)  — вид тонконогоцвітих рослин родини тонконогових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Живе у більшій частині Північної півкулі, від Північної Африки (Марокко і Алжир) до Ісландії й Гренландії і на схід через Середземне море, Центральну та Східну Європу, Сибір, Кавказ, Монголію і Гімалаї до Камчатки, Японії, на Корейський півострів і Китай. Також зустрічається на більшій частині північної і західної частини Північної Америки.

Китник рівний зазвичай росте на водно-болотних угіддях з коливаннями рівня води, де конкуренція придушується або коливанням рівнів води або за допомогою інших засобів, таких як антропогенний вплив. Найбільш часті місця проживання: краї озер, вапнякові й гравійні кар'єри, але вид також зустрічається на сирих луках, вологих лісових галявинах, потокових і річкових краях і канавах.

Морфологія[ред. | ред. код]

Це багаторічна купинова трава. Вона має прямостоячі стебла від 10 до близько 70 сантиметрів у висоту. Листя коротке, світло-зелене, м'яке, рідко перевищує 10 сантиметрів завдовжки, шириною 2-6 мм. Циліндричне суцвіття кілька сантиметрів в довжину і цвіте від білого до жовтого й до яскраво-помаранчевого кольору тичинками. 2n = 14.

Використання[ред. | ред. код]

Цей вид має цілющі властивості, наприклад протизапальну, детоксикаційну і сечогінну дію. Вид може бути використаний в лікуванні набряків, вітряної віспи та при зміїних укусів. Він також може бути використаний в цілому, як зерно, але зазвичай його подрібнюють на борошно і використовують з іншими зерновими для приготування хліба.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987.
  2. Alopecurus aequalis // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Мельник М. Українська номенклятура висших ростин. — Львів : НТШ, 1922. — 356 с.
  4. Словник ботанічної номенклатури (Проект). — К. : Держ. вид-во України, 1928. — 313 с.

Посилання[ред. | ред. код]