Americobdella valdiviana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Americobdellidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Americobdella valdiviana
Americobdella valdiviana
Americobdella valdiviana
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eucaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Кільчасті черви (Annelida)
Клас: Пояскові черви (Clitellata)
Підклас: П'явки (Hirudinea)
Ряд: Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida)
Підряд: Erpobdelliformes
Родина: Americobdellidae
Caballero, 1956
Рід: Americobdella
Caballero, 1956
Вид: Americobdella valdiviana
(Philippi, 1872)
Посилання
Вікісховище: Americobdella valdiviana
Віківиди: Americobdella valdiviana
NCBI: 251237

Americobdella valdiviana (Американська п'явка вальдівійська) — монотипний вид п'явок єдиного роду Americobdella родини Americobdellidae (Американські п'явки) підряду Erpobdelliformes ряду Безхоботні п'явки (Arhynchobdellida). До 1956 року вважалася видом роду Erpobdella. Виокремлено в самостійний рід та родину. Власна назва походить між комуни Вальдівія. Інша назва «чилійська п'явка».

Синоніми — Macrobdella valdiviana, Philippia valdiviana, Cardea valdiviana.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 20 см. Зовні схожа на представників роду Erpobdella. Має морфологічні ознаки проміжні між безхоботними і хоботними п'явками. Вона має рудиментарні щелепи. Також є 5 або 6 пар редукованих очей (залишилися лише плями, але фактично ця п'явка сліпа). Суперечки щодо цього велися з 1872 року. 1922 року висунуто теорію, що вона зряча, але дослідження 2003 року спростували це твердження. Також особливістю є наявність міжтрубних провідних канальців, що з'єднують чоловічий атріум (репродуктивну систему) і жіночі яєчкові протоки, чим виявляється гермафродитизм цієї п'явки.

Забарвлення спини сірувате, а черево має жовтий колір. Відтінки кольорів можуть змінюватися в залежності від середовища: у особин, що частіше тримаються водойм з'являється світла смужка на спині та бордові відтінки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається суходолу, дощових лісів з вологим ґрунтом. Втім може зустрічатися у струмках. Переважно тримається під камінням або землею, де полює на здобич. Є хижаком, що живиться земляними хробаками та підземними олігохетами.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Є ендеміком Чилі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Siddall, Mark E.; Elizabeth Borda (2004). Leech Collections from Chile Including Two New Species of Helobdella. American Museum Novitates. New York: American Museum of Natural History. ISSN 0003-0082