Сука-любов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Amores perros)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сука-любов
Amores perros
Жанр драма
Режисер Алехандро Гонсалес Іньярріту
Продюсер Алехандро Гонсалес Іньярріту
Сценарист Гільєрмо Арріага
У головних
ролях
Ванесса Бауче
Гаель Гарсія Берналь
Альваро Герреро
Гойя Толедо
Еміліо Ечеварріа
Оператор Родріго Прієто
Композитор Густаво Сантаолая
Монтаж Луїс Карбаяр
Алехандро Гонсалес Іньярріту
Фернандо Перес Унда
Художник Brigitte Brochd
Кінокомпанія Zeta Film
Nuvision
Дистриб'ютор Lions Gate
Тривалість 154 хв.
Мова іспанська
Країна Мексика Мексика
Рік 2000
Дата виходу 14 травня 2000 (Канни)
Кошторис 2 млн. $
Касові збори 20,9 млн. $
IMDb ID 0245712
Рейтинг MPAA: R
amoresperros.filmax.com

«Сука-любов» (ісп. Amores perros) — драма Алехандро Гонсалеса Іньярріту, перший фільм його «трилогії про смерть» («Сука-любов», «21 грам», «Вавилон»). Прем'єра стрічки відбулася 14 травня 2000 року на Каннському кінофестивалі, де отримав приз критиків. Фільм також був номінований на «Оскар» як найкращий іноземний фільм і отримав премію BAFTA в цій же номінації. На 1 березня 2024 року фільм займав 243-тю позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається у Мехіко. Стрічка складається з трьох окремих історій (Сусана та Октавіо, Данієль і Валерія, Ель Чіво і Мару), героїв яких пов'язує автомобільна аварія. Всі вони різні: покалічена долею топмодель; чоловік з вищого суспільства, що зробився безхатьком і найманим вбивцею; хлопець, що забажав дружину свого брата-бандита. Кожного з них чекає своя особлива мука: за любов до себе і до власного тіла; за любов до маленької дитини та до тіла красивої жінки; за любов до грошей і до свого вірного пса… Деяким з цих нещасних судитиметься винести любовні тортури, деяким — ні.

У ролях[ред. | ред. код]

Премії та номінації[ред. | ред. код]

Фільм отримав 52 нагороди та 15 номінацій[1], зокрема:

Український переклад[ред. | ред. код]

Фільм ніколи не виходив в українському прокаті й не дублювався українською мовою офіційно. Однак, в україномовних виданнях від початку за ним закріпилася назва «Сука-любов», що є калькою російської прокатної назви. Зокрема, під назвою «Сука-любов» фільм фігурує у матеріалах часописів «Кіноколо» та «Українська правда»[2][3]. 2015 року студією Омікрон було виконано професійний багатоголосий переклад стрічки українською мовою на замовлення сайту Гуртом. У ньому назву за традицією переклали як «Сука-любов».

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В кожній з трьох історій, які складають стрічку, беруть участь собаки.
  • Алехандро Гонсалес Іньярріту знявся в камео ролі в другому епізоді фільму — він один з журналістів в офісі, де працює Данієль.
  • Телевізійні передачі, показані у фільмі, є ранніми роботами Іньярріту на телебаченні.
  • «Чорний» (ісп. Negro) — кличка, яку Ель Чіво дає своїй собаці в кінці фільму — відомий псевдонім режисера фільму.
  • На одній зі сторінок газети, яку читає Ель Чіво, надрукований постер фільму «Дисертація» (ісп. Tesis) режисера Алехандро Аменабара, друга Алехандро Гонсалеса Іньярріту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нагороди та номінації фільму Сука любов на сайті IMDb (англ.)
  2. Зірка "Сука-любов" став татусем. Українська правда: ТаблоID. 11 квітня 2011. Архів оригіналу за 3 жовтня 2018. Процитовано 17 жовтня 2023.
  3. Куріна А. Найскандальніші фільми про найпрекрасніше? / Аксінья Куріна // 2001. — Літо (№ 10). — С. 74–76. — (Фестивальне коло).

Посилання[ред. | ред. код]