Amtorg Trading Corporation

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Amtorg Trading Corporation
Тип trade officed і фірма
Форма власності акціонерне товариство
Галузь міжнародна торгівля
Засновано 1924
Закриття (ліквідація) 1998
Штаб-квартира 261 Fifth Avenued
CMNS: Amtorg Trading Corporation у Вікісховищі
Будівля, де розміщувалося агентство Амторгу в Лос-Анджелесі

Амто́рг (англ. Amtorg Trading Corporation) — акціонерне товариство, засноване в штаті Нью-Йорк (США) в 1924 році і виступало посередником при здійсненні експортно-імпортних операцій радянських зовнішньоторговельних об'єднань з американськими компаніями. Амторг здійснював закупівлі в США устаткування для потреб СРСР, проводив приймання закуплених товарів і контролював їх відвантаження. Штаб-квартира Амторг розташовувалася в Нью-Йорку. У Москві знаходилося генеральне представництво Амторгу — «Совамторг».

Історія[ред. | ред. код]

Компанія була заснована в травні 1924 році в Нью-Йорку як приватне акціонерне товариство за участю радянського капіталу. Була американським представництвом «Arcos Ltd[en]». Крім організації зовнішньої торгівлі, Амторг слугував прикриттям для агентів ІНВ ОДПУ.[1][2] Робота Амторгу була особливо важлива в роки, що передували визнання СРСР з боку США, оскільки радянське посольство в США було відкрито тільки при президенті Франкліні Рузвельті в 1933 році.[3][4]

Характеристика[ред. | ред. код]

Акціонерне товариство «Амторг» з радянським капіталом, засноване для ведення торгівлі між СРСР і США. Статутний капітал Амторгу становив 5 млн доларів США, згодом розмір якого змінювався. Уряд СРСР (за договором між Наркомзовнішторгу СРСР і Амторг) надало Амторгу за визначену винагороду право здійснювати найважливішу частину експортно-імпортних операцій між СРСР і США, спочатку на комісійних засадах, а з 1931 року, у відношенні експорту з СРСР, шляхом прямої покупки товарів в СРСР, що здійснювалося відділенням Амторгу у Москві. У вигляді винагороди за надане йому право Амторг повинен був виплачувати Радянському уряду певний відсоток (50-60 %) свого чистого доходу, що підлягає відрахуванню як організаційні витрати з суми прибутку Амторгу. Функції Амторгу не обмежувалися тільки експортно-імпортними операціями: він укладав також за дорученнями радянських організацій угоди про технічну допомогу для СРСР, сприяв закупівельним та іншим комісіям, посланим в США цими організаціями. Функції Амторгу були тим більш великі, що СРСР навіть після встановлення дипломатичних відносин з США не мав там торгпредставництва.

Керівники[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Verdon, Rachel (2007). Murder By Madness 9/11. Rachel Verdon. с. 85. ISBN 9781419680229. Процитовано 30 квітня 2009.  {{cite book}}: Cite має пусті невідомі параметри: |origmonth= та |origdate= (довідка)
  2. Shannon, Elaine; Ann Blackman (2002). The spy next door (вид. illustrated). Little, Brown and Company. с. 81. ISBN 9780316718219. Процитовано 30 квітня 2009.  {{cite book}}: Cite має пусті невідомі параметри: |origmonth= та |origdate= (довідка)
  3. Ropes, E. C., American-Soviet Trade Relations, Russian Review, Vol. 3, No. 1 (Autumn 1943), p. 91
  4. Rafalko, Frank J., A Counterintelligence Reader [Архівовано 21 жовтня 2012 у Wayback Machine.], Vol. III, Chapter 1, pp. 21-22
  5. Богданов Пётр Алексеевич. Архів оригіналу за 9 жовтня 2017. Процитовано 5 вересня 2017. 
  6. НИЧКОВ ВЛАС НИКИФОРОВИЧ. Архів оригіналу за 5 вересня 2017. Процитовано 5 вересня 2017.