Паламедеєві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Anhimidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паламедеєві
Чайя аргентинська (Chauna torquata)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Гусеподібні (Anseriformes)
Родина: Паламедеєві (Anhimidae)
Stejneger, 1885
Роди
Посилання
Вікісховище: Anhimidae
Віківиди: Anhimidae
EOL: 8026
ITIS: 553440
NCBI: 8827
Fossilworks: 39632

Паламедеєві (Anhimidae) — родина південноамериканських птахів ряду гусеподібних (Anseriformes), що нараховує три види. Попри те, що своїм зовнішнім виглядом вони більше нагадують індичок, паламедеєві є найближчими родичами качок (Anatidae). Паламедеї відомі своїми надзвичайно гучними криками, завдяки чому англійською мовою вони називаються screamers (крикуни).

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Паламедеєві мешкають виключно в Південній Америці. Ареал трьох видів охоплює низовини Колумбії та Венесуели і велику область на схід від Анд, яка тягнеться від Болівії та Бразилії до центральної Аргентини. Паламедеєві полюбляють болотисті місцевості. Їх можна побачити також біля берегів повільних річок, біля ставків, а також у відкритій савані. Паламедеєві є швидше біляводними, ніж водоплавними птахами, вони можуть добре плавати, але плавальні перетинки у них розвинені слабо.

Еволюція[ред. | ред. код]

Знахідки скам'янілих решток предків паламедеєвих украй рідкісні. Довгий час не було відомо взагалі жодних решток, що датуються періодами до 20 тисяч років тому. Проте біля міста Таубате в Бразилії було уперше знайдено сліди стародавнього виду, що жив на межі олігоцену і міоцену. З тих пір в Англії та Вайомінгу були знайдені рештки з еоцену, які розцінюють як останки паламедей, що, проте, через їхню неповноту, залишається суперечливим.

Паламедеєві та людина[ред. | ред. код]

Унаслідок гучних криків паламедеєвих широко відомі в країнах їх проживання. Часто їх розглядають як шкідників, що поїдають зерно на полях. Серед мисливців вони також непопулярні, оскільки розполохують своїм криком усіх тварин довкола. Паламедеєві легко піддаються одомашненню й іноді навіть використовуються як сторожові тварини, які голосно сповіщають про наближення будь-якого прибульця. Також у паламедеєвих на згині крила є дві гострі шпори, які служать їм для захисту. Удари цих шпор дуже болісні — ще одна позитивна якість цих птахів як сторожів. Відомі випадки, коли паламедеєві успішно протистояли навіть найбільшим і лютим собакам. М'ясо паламедеєвих непопулярне через свою розмиту структуру і численні порожнини з повітрям, проте тубільці його їдять. Рогата і південна паламедеї зустрічаються досить часто. Chauna chavaria вважається видом під частоковою загрозою, оскільки її популяція складає лише від 2,5 до 10 тис. особин.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина включає 3 види у двох родах[1]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]