Anna (Go To Him)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Anna»
Пісня Arthur Alexanderd
з альбому Please Please Me
Випущено 1962
Жанр соул
Мова англійська
Автор слів Arthur Alexanderd
Продюсер Джордж Генрі Мартін
Композитор Arthur Alexanderd

«Anna (Go to Him)» (укр. Анна (Іди до нього)) — пісня, написана і виконана Артуром Александером[en]. Його версія вийшла на однойменному синглі 17 вересня 1962 року. Прославилася завдяки кавер-версії, яка вийшла на дебютному альбомі «Please Please Me» групи The Beatles.

Пісня[ред. | ред. код]

Згідно з Річі Антербергером, музичним оглядачем сайту Allmusic,

«Анна» була однією з прекрасних ранніх соул-балад, попри те, що її пульсовий ритм був ближче до середнього темпу, чим до повільної балади. Як і деяким іншим пісням Александера, їй призначено було стати знаменитішою в кавер-версіях, ніж в оригінальному виконанні.

— Ричи Антербергер[1]

Версія Александера була видана на однойменному синглі в 1962 році, а також увійшла в його альбом «You Better Move On». У його виконанні пісня досягла 10 позиції в хітпараді R&B Singles та 68-ї позиції в хітпараді Billboard Hot 100[2].

Незважаючи на заголовок, у самому тексті замість «go to him» присутнє «go with him» (укр. іди з ним).

Версія The Beatles[ред. | ред. код]

Пісня дуже сподобалася Джону Леннону, тому увійшла в ранній репертуар групи і була відібрана для її дебютного альбому. У США пісня була видана на альбомах «Introducing... The Beatles» (10 січня 1964), «The Early Beatles» (22 березня 1965), а також на мініальбомі «Souvenir of Their Visit: The Beatles».

Група записала пісню 11 лютого 1963 року за три спроби; базовою версією стала третя. Характерну музичну фразу, яка в оригіналі виконувалася на фортепіано, виконує Джордж Гаррісон на гітарі.

Антербергер добре оцінив версію The Beatles, відзначивши:

Рінго Старр вірно копіює незвичайний ударний ритм і хай-хетний тріск. Вокал Леннона додав болі, яка відсутня в зразку Александера, особливо коли він голосить у верхньому регістрі в завершенні середніх восьмитактовіх секцій. Фоновий вокал у «Бітлз», додатково, був прекрасний.

— Річі Антербергер[1]

Музичний критик Іен Макдональд, проте, був іншої думки відносно вокалу Леннона, заявивши, що він звучить як у «закоханого юнака, який взявся за дорослу пісню».

Група ще двічі записувала цю пісню для радіошоу «Pop Go the Beatles» на BBC: 17 червня 1963 року (передача вийшла в ефір 25 червня) та 1 серпня 1963 року (передача вийшла в ефір 25 серпня.

У записі брали участь:

У популярній культурі[ред. | ред. код]

В одному з епізодів серіалу «Одружені … та з дітьми» (1991) головний герой Ел Банді насилу намагається згадати назву цієї пісні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Richie Unterberger. Review of "Anna (Go to Him)" (англ.). Allmusic.com. Архів оригіналу за 23 липня 2012. Процитовано 9 березня 2011.
  2. Arthur Alexander - Billboard Singles (англ.). Allmusic.com. Архів оригіналу за 23 липня 2012. Процитовано 9 березня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]