Ліцензія BSD

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з BSD licence)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ліцензія BSD (англ. BSD license) — це ліцензійна угода, вперше використана для розповсюдження Unix-подібних операційних систем BSD, чию назву вона і отримала. Пізніше з'явилось багато версій цієї ліцензії, які мають умовну назву «Ліцензії типу BSD» (англ. BSD-style licenses).

Права на первісний BSD Unix належали регентам Університету Каліфорнії, тому що BSD був розроблений у Університеті Каліфорнії, Берклі. Вказівка на ці права є у сучасних версіях BSD (NetBSD, FreeBSD, OpenBSD, DragonFly BSD).

В порівнянні з іншими поширеними ліцензіями на вільне програмне забезпечення ліцензія BSD накладає менше обмежень на користувача, ніж копілефтні, такі як GNU General Public License, і менше ніж звичайний копірайт, в деякому розумінні використання цієї ліцензії ближче до поміщення програми в категорію суспільного надбання. Ліцензії BSD називають 'copycenter', як порівняння стандартного авторського права (copyright) і копілефтного вільного програмного забезпечення (copyleft): «Віднесіть це у копіювальний центр (copy center) і робіть стільки копій, скільки забажаєте».

Текст[ред. | ред. код]

Ліцензія BSD допускає власницьке комерційне використання ПЗ. ПЗ, випущене під ліцензією, допускається бути частиною власницьких комерційних продуктів. Роботи, засновані на такому ПЗ, навіть можуть поширюватися під власницькими ліцензіями (але все-таки зобов'язані відповідати вимогам ліцензії). Найпомітніші приклади таких програм — використання мережевого коду BSD в продуктах корпорації Microsoft, а також використання багатьох компонентів FreeBSD в операційній системі Mac OS X.

Можна застосовувати до поширюваного продукту одночасно ліцензію BSD і якусь іншу. Так було з першими версіями самої BSD, яка включала власницькі матеріали з AT&T.

Пункт про рекламу UC Berkeley[ред. | ред. код]

Оригінальна ліцензія BSD мала додатковий пункт, який вимагав від авторів всіх робіт, похідних від роботи під ліцензією BSD, включення згадки першоджерела. Цей пункт в оригінальній ліцензії йшов під номером 3

Але вона не отримала широкого використання.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]