Batcave

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Batcave» (у перекладі з англ. — Печера кажанів, bætˈkeɪv) — нічний клуб в Лондоні, Англія, який вважається місцем народження готичної субкультури. Термін «Batcave» також використовується в Європі для позначення музичного стилю, характерного для музикантів, що виступали на сцені клубу, — представників пост-панку та «першої хвилі» готичного року. Шанувальників творчості ранніх готичних колективів іноді називають «беткейверами» (англ. Batcaver).

Історія[ред. | ред. код]

Клуб відкрився в липні 1982 року і кілька разів змінював приміщення; найбільш відоме його розташування — на вулиці Meard Street[en] в районі Сохо. Клубом «Batcave» керували учасники гурту Specimen Оллі Віздом[en] і Йон Клейн. Спочатку в ньому виконували в основному глем-рок і нью-вейв, однак його специфіка незабаром змінилася в бік пост-панку і готичної музики, популярність якої зростала. Серед постійних відвідувачів клубу були такі відомі музиканти, як Роберт Сміт, Пітер Мерфі, Сьюзі Сью, Стів Северин, Джим Тьорлуелл, Марк Алмонд і Нік Кейв[1]. У «Batcave» виступали переважно гурти Specimen, Sex Gang Children, Alien Sex Fiend, Play Dead і кілька менш відомих колективів; в квітні 1984 року тут відіграли концерт американці Christian Death. Оскільки популярність готичної субкультури поступово сходила нанівець, а сам клуб перетворився на свого роду туристичну визначну пам'ятку, і «справжніх» відвідувачів в ньому ставало все менше, в 1985 році «Batcave» було вирішено закрити.

Вплив на культуру[ред. | ред. код]

«Batcave» вважається найвідомішим готичним клубом. Завдяки йому представники субкультури змогли налагодити творчі контакти і сформувати єдину сцену[2]. Сам термін «готичний рок», по суті, зобов'язаний виникненням саме «Batcave», оскільки його вперше почали вживати для опису стилю музикантів, які виступали у клубі[3]. Канони готичної моди також багато в чому склалися завдяки тематичним вечіркам, які відбувались у клубі і на яких формувалися певні стилістичні стандарти[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nix Lowrey. (8 вересня 2010). In The Batcave With Mr & Mrs Fiend: Alien Sex Fiend On Goth & Marriage (англійською) . TheQuietus.com. Архів оригіналу за 20 березня 2012. Процитовано 4 листопада 2011.
  2. Micah L. Issitt. Goths: A Guide to an American Subculture. — ABC-CLIO, 2011. — P. 7. — ISBN 0313386048.
  3. Lauren M. E. Goodlad & Michael Bibby. Goths: Undead Subculture / Lauren M. E. Goodlad & Michael Bibby. — Duke University Press, 2007. — P. 2. — ISBN 0822339218.
  4. Valerie Steele & Jennifer Park. Gothic: Dark Glamour. — Yale University Press, 2008. — P. 151—152.

Посилання[ред. | ред. код]