Beautiful Day

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Beautiful Day
Сингл U2
з альбому All That You Can’t Leave Behind
Випущений 9 жовтня 2000
Формат CD, 12", касета
Сторона Б «Summer Rain»
«Always»
Записаний HQ, в Дубліні
Жанр Рок
Тривалість 4 хв. 06 с
Лейбл Island, Interscope
Продюсер Браян Іно, Даніель Лануа[ru], Стів Ліллівайт[ru]
Професійні огляди
Allmusic 3/5 зірок пос.
Хронологія синглів U2
Попередній
←
«Sweetest Thing»
(1998)
«Stuck in a Moment You Can't Get Out Of»
(2001)
Наступний
→
Музичне відео
«Beautiful Day» на YouTube

«Beautiful Day» — перший сингл ірландського рок-гурту U2 з альбому All That You Can't Leave Behind. 2001 року пісня виграла 3 премії «Греммі» у номінаціях «Пісня року», «Запис року» та «Найкраще вокальне рок-виконання дуетом або гуртом». Beautiful Day звучала на кожному концерті Elevation Tour.

Написання та запис[ред. | ред. код]

«Beautiful Day» була написана в кілька етапів, що беруть свій початок в композиції «Always»[1] (пізніше випущеної як бі-сайд), під час яких гурт працював в маленькій студії в Hanover Quay Studio[2]. Спочатку музикантам не подобалося, те, що в них виходило; як сказав гітарист Едж: «Для справжньої рок-пісні це було достатньо посередньо»[2]. Після того, як Боно написав текст «Beautiful Day», робота над піснею пішла в іншому напрямку[1]. Бек-вокал Еджа для хору був зімпровізований одного разу вночі з со-продюсером Даніелем Лануа[2], як доповнення, яке він називав «ключем» до хору і новим текстам[1].

Під час запису альбому All That You Can't Leave Behind гурт вирішив дистанціюватися від своїх експериментів 1990-х з електронною танцювальною музикою та повернутися «до традиційного звуку U2». Водночас гурт шукав більш перспективний звук[2]. Це призвело до суперечок серед музикантів, коли Едж грав на гітарі Gibson Explorer зі звуком, властивим ранньому матеріалу альбому War. Боно особливо пручався такому звучанню, але, в підсумку, Едж виграв суперечку. Як він пояснює: «Це було, оскільки ми придумували інноваційну музику, в якій, я відчував, у мене було право використовувати деякі характерні прийоми на гітарі»[2]. Незважаючи на те, що гурт хотів створити більш спрощений, звичайний звук, один з проривів пісні трапився після того, як со-продюсер Браян Іно надав їм «електронізації акордів з біт-боксом» і синтезував частину рядка на початку[2]. Едж вважає, що контраст між цими більш електронними властивостями треку і його з Лануа бек-вокалом приніс користь пісні[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Crandall, Bill (27 жовтня 2000). U2 Hope to Reawaken America. Rolling Stone. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. а б в г д е ж McCormick, 2006, с. 296, 299–300.

Посилання[ред. | ред. код]