Black Mesa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Black Mesa
Логотип гри
Розробник Crowbar Collective (Black Mesa Modification Team)
Видавець Steam
Дистриб'ютор Steam і Mod DB
Жанр(и) шутер від першої особи
Платформа  Microsoft Windows,  Linux
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d] і безкоштовне програмне забезпечення
Дата випуску

Частина I
Світ 14 вересня 2012
Частина II

5 березня 2020
Режим гри однокористувацька гра[1] і багатокористувацька гра[1]
Мова Українська, англійська і т.д
Українська UaLT[2]
Технічні деталі
Рушій Source
Носій цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Half-Life
Офіційний сайт(англ.)

Black Mesa[3] («Чорна Меза[4]», раніше відома як Black Mesa: Source) — ремейк відеогри Half-Life 1998 року, виконаний на рушії Source. Гра розроблялася як модифікація Half-Life 2, але не вимагає її наявності для роботи.

Розробники мали намір відтворити оригінальний всесвіт і атмосферу Half-Life, використовуючи розширені можливості рушія Source, переробити всі текстури, моделі і рівні, створити реалістичний геймплей. У гру не вводилася нова зброя, однак розробники вирішили додати до захисного костюму HEV функції з Half-Life 2. Також творці модифікації заявили, що збираються зробити повністю синхронну сюжетну лінію, лише дещо змінивши її, не порушуючи балансу. Крім того до гри було введено досягнення.

Black Mesa початково була доступна для завантаження безкоштовно, для її роботи був потрібен набір інструментів Source SDK Base 2007. В травні 2015 році зі згодою Valve Corporation, через голосування у Steam Greenlight гра була додана у Steam, але без останніх глав[5]. Фінальні глави, події яких відбуваються у світі Зен, було видано 5 березня 2020 року[6].

Ігровий процес[ред. | ред. код]

З Half-Life 2 та доповнень до неї були додані: режим спринту, бінокль, аварійні факели, система досягнень, можливість розривання на шматки противників за допомогою ручної зброї. Крім того змінилася максимальна кількість набоїв, яку можна носити з собою. В Black Mesa відсутній тренувальний рівень.

Персонал «Чорної Мези» розробники ремейку зробили різноманітнішим. На території комплексу тепер присутні жінки, зовнішність людей отримала індивідуальні риси, замість стандартних однакових моделей вчених і охоронців. При цьому деякі безіменні в оригіналі персонажі зроблені персонажами доповнень Half-Life та Half-Life 2, зокрема зустрічаються Барні Калхаун, Воллес Брін, Айзек Кляйнер і Ілай Венс.

Вороги також зазнали змін, як в ігровому балансі, так і у вигляді. Буллсквіди тепер плюються зразу декількома порціями кислоти замість однієї, вортигонти перезаряджають електричний заряд швидше, ніж в оригінальній грі, в воді відсутні хижі п'явки. Крім зомбі-вчених, в грі тепер присутні зомбі-охоронці, а також повзаючі зомбі без нижньої половини тіла. Зомбі отримали особливості з другої частини: їх можна вбити, не вбиваючи гедкраба на голові. Також вони можуть кидати в Гордона об'єкти. У Чорних Оперативників пістолети тепер без глушників, і їх можна підбирати. На ногах Чорних Оперативників можна помітити джампери, як в Челл — головної героїні гри Portal.

Дещо відрізняється зброя: «Глок» більше не має автоматичного вогню, а MP5 не має одиночного вогню.

Порівняно з оригіналом, модифікація має кілька неточностей в сюжеті. В оригіналі на початку гри гравець може зіпсувати обід співробітника, залишений в мікрохвильовці, в Half-Life 2: Episode Two з'ясовується, що обід належав вченому Арне Магнуссону, але в модифікації замість нього присутній охоронець. Також в оригінальній грі прибульці з Зену асимілювали свою флору і фауну з земною, що мало показано в ремейці. Органічні батути зустрічаються рідше, помітно менше місць, зарослих органікою з Зену. В Black Mesa асиміляція замінена зображенням військового захоплення планети за участю різних родів військ прибульців.

На самому початку гри, під час поїздки на транспортному вагончику, Гордон спостерігає, як один з охоронців стукає у двері. Спираючись на сюжет Half-Life: Blue Shift, можна вважати, що це — Барні Калхаун. Однак модель обличчя Барні не збігається з його образом в інших іграх. В Half-Life 2 Айзек Кляйнер каже Гордону, що додав у його HEV-костюм функцію бінокля, проте в Black Mesa він вже є. Глави «On A Rail» і «Forget About Freeman!» було скорочено[7].

Рівні в світі Зен перероблено найбільше. В Black Mesa вони наповнені різноманітною фантастичною флорою та фауною, було додано більше слідів земних експедицій. Якщо в оригінальній грі технології прибульців із Зену органічні, то в Black Mesa вони поєднують органіку з пристроями. Також більше уваги приділено вортигонтам, зображено їхні поселення. В ремейку ці істоти нейтральні або й дружні, а ворожими стають лише в присутності контролерів. Загалом рівні в Зені стали менш лінійними, передбачаючи альтернативні шляхи проходження. Фінального боса Нігіланта було зроблено менш небезпечним ворогом, натомість ускладнено бій проти Гонарха[8][9].

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет Black Mesa практично ідентичний сюжету оригінальної Half-Life. Як і в оригінальній грі, гравець виступає в ролі молодого вченого Гордона Фрімена, наукового співробітника Дослідницького Центру Чорна Меза. Йому доручається доставити зразок невідомої речовини в установку для вивчення, але в ході експерименту виникає явище «каскадний резонанс», який спустошує комплекс і відкриває портали між нашим світом і світом Зен. Фрімен виживає, знаходить інших вцілілих, і вибирається на поверхню. Досягнувши поверхні, він виявляє, що об'єкт зачищується з усього живого, і персоналу, і прибульців з Зену, збройними силами. Від інших вчених Фрімен дізнається спосіб зупинити вторгнення прибульців. Він вирушає в Зен, щоб перемогти істоту Нігіланта, яка тримає портали між світами відкритими, а перемігши її, отримує пропозицію від загадкового G-мена про найм на роботу.

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Під час розробки Black Mesa ще в 2005 і 2006 роках на сайті Mod DB виборював щорічну нагороду «Найкращий невипущений мод»[10][11], а в 2007 — «Найочікуваніший мод»[12]. У грудні 2009 року журнал «PC PowerPlay» відзначив графіку та звук Black Mesa, але висловив розчарування тим, що розробка триває вже майже 5 років, а дата виходу досі невідома[13].

Після релізу 2012 року гра зібрала середню оцінку 86/100 на Metacritic[14]. Виданням Destructiod вказувалося, що «Це дивовижне відтворення оригінальної Half-Life з оновленою графікою та звуками» і «Black Mesa відчувається, як сучасна гра»[15]. Black Mesa виборола того ж року нагороду «Мод року» від Mod DB[16]. У 2014 році журнал «PC Gamer» зарахував Black Mesa до переліку «Найкращих створених фанатами ремейків класики, в які ви можете зіграти просто зараз»[17].

«PC Gamer» після виходу завершеної гри підкреслили, що Black Mesa виправляє найслабше місце Half-Life — рівні в світі Зен, та робить їх навпаки найкращими рівнями в грі. «Що колись було радше мертвим, понурим місцем, тепер рясніє барвами та деталями, і в контрасті з банальними комп'ютерами, бетоном і торговими автоматами комплексу має ще більший влив». Особливої похвали удостоїлося те, що деякі частини Зену були цілком перероблені. Так, клонувальний завод прибульців став значно більшим і доповнився табором вортигонтів, що показує їхнє трагічне становище. Дизайн босів також покращився, як Гонарха, так і Нігіланта, що не виглядає більше «великим літаючим немовлям». «Це професійно зроблена гра, і мабуть найкращий шлях пережити події інциденту в „Чорній Мезі“ на сучасних ігрових ПК»[18].

«The Washington Post» стверджували: «Лишаючись серед найкращих ремейків відеоігор, Black Mesa, як легко помітити, не позбувається рис вінтажності. Це, наприклад, відсутність анімацій плавання чи лазіння». Вказувалися такі технічні недоліки, як падіння частоти кадрів і довгі завантаження рівнів навіть на потужних ПК. Але попри це, гру було рекомедовано, значною мірою не стільки через реалізацію самого ремейку, як через якість оригіналу, відтвореного ним[19].

«The Verge» схвалили рішення не просто осучаснити графіку, а переробити Half-Life заново. Завдяки цьому ремейк відчувається як оригінал, але з графікою, навіть кращою, ніж у Half-Life 2. Крім того, висвітлювалося, що довгоочікувані рівні в Зені якісніші за відповідні рівні в Half-Life. «У Black Mesa, Crowbar Collective цілком перетворили Зен, розширивши цю частину кількома годинам і зробивши її однією з принад гри»[20].

У липні 2021 року Black Mesa здобула №106 у переліку 250 найкращих ігор Steam (96% позитивних відгуків з понад 65 тис.)[21][22].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Steam — 2003.
  2. База українзацій UaLT. Архів оригіналу за 1 серпня 2019. Процитовано 10 грудня 2014.
  3. Стилізовано як BLλCK MESA (через букву λ)
  4. Чорна Столова гора, також як варіант Меса
  5. Steam Greenlight :: Black Mesa. steamcommunity.com. Архів оригіналу за 3 липня 2018. Процитовано 20 червня 2018.
  6. Robertson, Adi (5 березня 2020). Black Mesa, one of the most ambitious video game fan projects ever, is finally finished. The Verge (англ.). Архів оригіналу за 6 березня 2020. Процитовано 5 березня 2020.
  7. Black Mesa vs. Half-life. Giant Bomb (англ.). Архів оригіналу за 8 липня 2015. Процитовано 5 березня 2020.
  8. Black Mesa: Xen Review | bit-tech.net. bit-tech.net (англ.). Архів оригіналу за 23 січня 2020. Процитовано 5 березня 2020.
  9. Обзор Black Mesa. Не только для бумеров | Видеоигры | Мир фантастики и фэнтези (ru-RU) . 5 березня 2020. Архів оригіналу за 17 серпня 2020. Процитовано 5 березня 2020.
  10. Mods of 2005 feature - Mod DB. web.archive.org. 19 квітня 2010. Архів оригіналу за 19 квітня 2010. Процитовано 12 липня 2021.
  11. Mods of 2006 - Player's Choice feature - Mod DB. web.archive.org. 28 жовтня 2008. Архів оригіналу за 28 жовтня 2008. Процитовано 12 липня 2021.
  12. Steam Message. web.archive.org. 14 травня 2010. Архів оригіналу за 14 травня 2010. Процитовано 12 липня 2021.
  13. PCPP#174 - Black Mesa and GOTD. web.archive.org. 1 квітня 2010. Архів оригіналу за 1 квітня 2010. Процитовано 12 липня 2021.
  14. Black Mesa. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 26 квітня 2021. Процитовано 12 липня 2021.
  15. Impressions: Black Mesa is awesome. Destructoid (en-CA) . 15 вересня 2012. Архів оригіналу за 2 вересня 2021. Процитовано 12 липня 2021.
  16. Mod of the Year 2012 feature. Mod DB (англ.). Архів оригіналу за 2 вересня 2021. Процитовано 12 липня 2021.
  17. Pearson, Craig (1 січня 2014). Ten top fan-remade classics you can play for free right now. PC Gamer (амер.). Архів оригіналу за 17 квітня 2019. Процитовано 12 липня 2021.
  18. Kelly, Andy (5 березня 2020). Black Mesa review. PC Gamer (амер.). Архів оригіналу за 8 березня 2020. Процитовано 12 липня 2021.
  19. Review | ‘Black Mesa’: A painstaking recreation of ‘Half-Life’ that's easy on the eyes. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Архів оригіналу за 23 жовтня 2020. Процитовано 12 липня 2021.
  20. Byford, Sam (11 березня 2020). Black Mesa is the perfect way to get into Half-Life before Alyx. The Verge (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 12 липня 2021.
  21. Black Mesa — We’ve surpassed 60,000 Overwhelmingly Positive Reviews! — Новини Steam. store.steampowered.com (укр.). 19 липня 2021. Архів оригіналу за 24 липня 2021. Процитовано 24 липня 2021.
  22. Top 250 best Steam Games. Steam 250 (англ.). Архів оригіналу за 24 липня 2021. Процитовано 24 липня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]