Тонкі ківсяки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Blaniulidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тонкі ківсяки
Ківсяк крапчастий Blaniulus guttulatus
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Підтип: Багатоніжки (Myriapoda)
Клас: Двопарноногі (Diplopoda)
Підклас: Helminthomorpha
Ряд: Ківсяки (Julida)
Надродина: Blaniuloidea
Родина: Тонкі ківсяки (Blaniulidae)
Koch, 1847
Посилання
Вікісховище: Category:Blaniulidae
EOL: 6455
ITIS: 569006
NCBI: 88022

Тонкі ківсяки (Blaniulidae) — родина ряду ківсяки.

Опис[ред. | ред. код]

Тіло тонке зі слабкою сегментацією та співвідношенням довжини до товщини близько 30:1. По боках видно отвори отруйних залоз. Очі недорозвинені або зовсім відсутні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тонкі ківсяки живуть у ґрунті відкритої місцевості. Здебільшого вони скупчуються в гниючих рослинних рештках, зокрема у корінні. Частина видів годується за рахунок живого коріння, стиглих соковитих плодів садово-городніх культур, що лежать на поверхні ґрунту.

Різноманіття і поширення[ред. | ред. код]

Родина налічує 46 видів, об'єднаних у 19 родів. Тонкі ківсяки зустрічаються у Європі, на Близькому Сході до Ірану, також поширені на сході США.[1][2]

Найпоширеніший в Україні вид Nopoiulus kochii, що живе в лісах під корою дерев. Також на городах часто шкодить ківсяк крапчастий Blaniulus guttulatus, який полюбляє плоди полуниць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. William Shear. Class Diplopoda de Blainville in Gervais, 1844 (PDF). У Z.-Q. Zhang (ред.). Animal biodiversity: an outline of higher-level classification and survey of taxonomic richness. Т. 159—164. с. 3148. Архів оригіналу (PDF) за 25 липня 2019. Процитовано 2 вересня 2015. {{cite book}}: Проігноровано |journal= (довідка)
  2. Geographic distribution of Millipede Families (PDF). Milli-PEET Identification Tables. The Field Museum, Chicago. Архів оригіналу (PDF) за 30 листопада 2020. Процитовано 25 жовтня 2013.

Джерела[ред. | ред. код]