Blaupunkt

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Blaupunkt
Тип GmbH
Форма власності GmbH
Галузь електроніка
Засновано 1924
Закриття (ліквідація) 2016
Штаб-квартира Німеччина Гільдесгайм, Німеччина
Продукція аудіо-, відеотехніка
Співробітники 2046
Холдингова компанія Aurelius AG
blaupunkt.com
Мапа
CMNS: Blaupunkt у Вікісховищі

Bláupunkt — німецька компанія, виробник електроніки, найбільш відома завдяки автомобільному аудіообладнанню. Штаб-квартира розташована у місті Гільдесгайм, Німеччина.

Історія[ред. | ред. код]

Компанія була заснована у 1923 році в Берліні під назвою «Ideal». Тоді радіомовлення ще тільки робило свої перші кроки у Німеччині. Новостворена компанія займалась виробництвом навушників. Кожен виріб проходив ретельну перевірку, після успішного проходження якої позначався синьою крапкою.

Зовсім скоро клієнти стали в магазинах запитувати просто навушники з синьою цяткою — так знак якості перетворився на товарний знак.

У 1932 році компанія випустила перший європейський автомобільний радіоприймач під назвою Blaupunkt AS 5, який заклав основу для нинішніх автомобільних звукових систем. Приймач, що отримував сигнали середньої та довгої довжини, мав об'єм майже 10 кубічних дециметрів. Спеціальної автомобільної антени не існувало — зазвичай антенний провід був розтягнутий під дахом. Через свої розміри, Blaupunkt AS 5 не міг бути встановлений в межах досяжності водія, тому на рульовому колесі був встановлений пульт дистанційного керування. Вартість приймача становила 465 рейхсмарок, що становило третю частину від ціни маленького автомобіля.

У 1938 році компанія офіційно змінила свою назву на «Blaupunkt», що німецькою мовою означає «синя крапка».

Після Другої світової війни компанія переїхала з Берліна до Гільдесгайма та увійшла до складу Bosch Group. У грудні 2008 року «Blaupunkt» була виділена в окрему юридичну особу та продана інвестиційному фонду «Aurelius AG [Архівовано 3 березня 2021 у Wayback Machine.]».

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]