Камаразавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Camarasaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Камаразавр
Реставрація скелету, Австралійський музей юрського періоду
Реставрація скелету, Австралійський музей юрського періоду
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Зауропсиди (Sauropsida)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Завроподоподібні (Sauropodomorpha)
Інфраряд: Завроподи (Sauropoda)
Родина: Camarasauridae
Cope, 1878
Рід: Camarasaurus
Cope, 1877
Види
  • C. supremus Cope, 1877a
  • C. grandis (Marsh, 1877)
  • C. lentus (Marsh, 1889)
  • C. lewisi? (Jensen, 1988)
Синоніми
* Caulodon Cope, 1877
  • Morosaurus Marsh, 1878
  • Uintasaurus Holland, 1924
  • Cathetosaurus Jensen, 1988
Посилання
Вікісховище: Camarasaurus
EOL: 4531400
Fossilworks: 38697

Камаразавр (Camarasaurus) рід ящеротазових динозаврів. Їхні викопні рештки виявлені в Північній Америці, ці рослиноїдні тварини мешкали в Юрському періоді.

Знахідка[ред. | ред. код]

Перша згадка про цього ящера датована 1877 роком, коли О. В. Лукас знайшов кілька хребців в штаті Колорадо, а Едвард Дрінкер Коп дав їм назву. Перший опис цілого скелета зроблено в 1925 році Чарльзом В. Гилмором. Скелет належав молодій особині й дуже часто саме його і зображають на ілюстраціях. Сам камаразавр, ймовірно, досягав довжини 18 метрів (60 футів). Він був рослиноїдним.

Середовище існування[ред. | ред. код]

Створена верхньоюрськими породами формація Моррісон поширена на східних схилах Скелястих гір, де простягається з півночі на південь по території штатів Монтана і Нью-Мексико, США. На залитих водою і порослих лісом долинах і дельтах річок в пізній юрі відбувалося накопичення глин та мулів цієї формації, там і мешкали всі види завроподів — диплодоки, апатозаври, брахіозаври і багато інших. Але жоден вид не був настільки розповсюдженим, як камаразавр.

Будова[ред. | ред. код]

Найважливіша відмінна риса камаразавра — будова його черепа. Він був великим, трохи походив на коробку, налічував багато великих отворів між кістками. Зуби ложкоподібної форми розташовувалися по всій довжині щелеп, а не тільки в передній їх частині, як у представників підродини діплодоцид. Передні ноги були коротші задніх, як у більшості завроподів, але лопатки залишалися високими, тому спина його навряд чи нахилялася вперед. Хребці не мали довгих відростків, тому малоймовірно, що камаразавр підіймався на задні ноги. Шия і хвіст його були коротші, ніж у більшості завроподів. Наявність сильних зубів говорить про те, що камаразавр харчувався більш твердою їжею, ніж діплодоціди. Швидше за все, він заковтував камені, за допомогою яких в шлунку перетиралася їжа. Знайдені у формації Моррісон купи відполірованих каменів — можливе свідчення того, що тварина, схожа на камаразавра періодично звільнялася від каменів зі шлунку, як це роблять нинішні кури, коли шлункові камені у них стираються.

Посилання[ред. | ред. код]