Can't Buy Me Love

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Can't Buy Me Love
Сингл The Beatles
з альбому A Hard Day's Night
Випущений 16 березня 1964 (США)
20 березня 1964 (Британія)
Формат 7”
Сторона Б «You can't do that»
Записаний 29 січня 1964, «Pathé Marconi Studios»
Жанр Рок-н-рол
Мова англійська
Автор пісні Пол Маккартні
Композитор Леннон/Маккартні
Тривалість 2 : 15
Лейбл Capitol Records США США
Parlophone/EMI Велика Британія Велика Британія
Продюсер Джордж Мартін
Місця в чартах

№ 1 (Billboard Hot 100, США)

№ 1 (Сингли Великої Британії — 1964)
Професійні огляди
Allmusic (посилання)
Хронологія синглів The Beatles
Попередній
←
I Want To Hold Your Hand
A Hard Day's Night
Наступний
→

«Can't Buy Me Love» — (укр. Любов не можна купити) — пісня англійського рок-гурту «The Beatles», написана Полом Маккартні. Пісня була випущена в форматі синглу з «Б»-стороною — «You Can't Do That» і прозвучала в першому музичному фільмі за участі музикантів — «Вечір важкого дня» (англ. A Hard Day's Night). У фільмі вона виступає в ролі своєрідної музичної заставки до декількох епізодів. Пісня була поміщена на 289-е місце в списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу «Rolling Stone».

Інтерпретація[ред. | ред. код]

В інтерв'ю 1966 року американським журналістам, які просили Маккартні розповісти про «справжнє» значення пісні, музикант сказав:

«Особисто я вважаю, що будь-яку річ можна пояснити як завгодно, але коли я чую припущення, що в пісні "Can't Buy Me Love" йдеться про повію, я не витримую. Це вже занадто»[1]

За словами музиканта, ідея даної композиції полягала в переконанні слухачів в тому, що матеріальне становище справді цінне, однак і воно не може купити те, що для людини є дійсно важливим[2]. Однак, в більш пізніх інтерв'ю, музикант зробив неочікувану заяву про пісню, сказавши: «Пісня повинна була називатися „Can Buy Me Love“ (укр. Любов можна купити), коли я роздумував над привілеями, які принесли мені слава і гроші»[3].

Цікавим є те, що один з рядків пісні «Гроші мене не дуже цікавлять, за гроші любов не купиш» (англ. «I don't care too much for money, for money can't buy me love») суперечить раннішому запису групи — пісні «Money (That's What I Want)» (укр. Гроші (Це все, що я хочу)).

Про пісню[ред. | ред. код]

Композиція створена Полом Маккартні за участі Джона Леннона і вперше була записана в студії «Pathé Marconi Studios» в Парижі 29 січня 1964 року, де The Beatles впродовж 18 днів давали свої концерти в концертному залі «Олімпія».

Однак остаточну версію було допрацьовано вже в Лондонській студії звукозапису Abbey Road тільки 25 лютого і випущено 20 березня синглом під назвою «Can't Buy Me Love»/«You Can't Do That» [4] Пісня «Can't Buy Me Love» три тижні (з 2 по 22 квітня) посідала перші місця в британському хіт-параді і п'ять тижнів (з 4 квітня по 8 травня) в чартах США. В цей час філіал студії EMI в Західній Німеччині, Odeon, наполягали на тому, що The Beatles не зможуть продавати свої записи в значній кількості на території Німеччини, якщо пісні на цих записах не будуть виконані німецькою мовою[5], і The Beatles були змушені погодитись на повторну сесію звукозапису. Музиканти перезаписали пісні «She Loves You» (укр. Вона тебе кохає) і «I Want to Hold Your Hand» (укр. Я хочу тримати тебе за руку). Німецькою мовою пісні стали називатись «Sie Liebt Dich» і «Komm, Gib Mir Deine Hand» відповідно. На вимогу EMI пісня «Sie Liebt Dich» (She Loves You) мала бути перезаписаною[6]. EMI направили в лондонську студію перекладача, який мав бути присутній під час сесії звукозапису. Завершення сесій в межах виділеного студією часу дало гурту можливість зробити записи бек-треку до недавно створеної пісні «Can't Buy Me Love»[6][7]. Заключний вокал Маккартні було дубльовано в лондонській студії «Abbey Road» 25 лютого [8].

Під час перезапису пісні було змінено сольне виконання на гітарі Джорджа Гаррісона, однак його можна почути на задньому плані запису. Сам музикант розповідав:

«Пам'ятаю, ми записали не тільки дві пісні німецькою, але і пісню „Can’t Buy Me Love“. Ми забрали плівки з собою в Англію, щоб ще попрацювати над ними. Одного разу я читав статтю, в якій хтось намагався розкритикувати „Can’t Buy Me Love“, розмірковуючи про мій гітарний дабл-трек, який ніби-то вийшов невдало, оскільки одна з доріжок звучить голосніше. А насправді сталось от що: перший запис ми зробили в Парижі, а другий — в Англії. Очевидно, на студії потім намагалися зробити дабл-трекінг[en], але в ті дні існувало лише дві доріжки, тому голосніше звучить версія, записана в Лондоні, а крізь неї чується друга, тихіша"[9].

«Can't Buy Me Love» є єдиним англомовним треком The Beatles, запис якого зроблено не в британській студій, а за кордоном. Однак, слід зауважити, що інструментальну частину «Б»-сторони другого синглу The Beatles — «The Inner Light» було записано в Індії під час музичних сесій з індійськими музикантами.

Склад[ред. | ред. код]

Музичні чарти[ред. | ред. код]

Чарти США[ред. | ред. код]

Чотири пісні The Beatles разом з синглом «Can't Buy Me Love» піднімалися на першу позицію в американському хіт-параді Billboard Hot 100:

Чарти Великої Британії[ред. | ред. код]

«Can't Buy Me Love» став четвертим синглом The Beatles у Великій Британії, який досягнув позиції № 1 і третім синглом музикантів, який розійшовся накладом більше мільйона копій на території країни.

В інших чартах[ред. | ред. код]

Чарт Найвища
позиція
Belgian (Flanders) Singles[10] 5
Belgian (Flanders) Back Catalogue Singles[10] 28
Belgian (Wallonia) Back Catalogue Singles[11] 5
Dutch Mega Single Top 100[12] 1
German Singles[13] 24
Norwegian Singles[14] 3

Альбоми, в котрі ввійшла пісня[ред. | ред. код]

Кавер-версії[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В СРСР цю пісню було використано в мультфільмі «Скамейка» (укр. «Лавочка») кіностудії «Союзмультфільм» .
  • В фільмі Завжди кажи «Так» (англ. Yes Man) Карл Аллен (Джим Керрі) виконує фрагмент цієї пісні своїй подрузі Елісон (Зоуї Дешанел).
  • Пісня «Can't Buy Me Love» стала 6-м синглом «The Beatles». На зворотній стороні вийшла композиція «You Can't Do That». Також, це був перший сингл «The Beatles», в якому звучав вокал всього одного виконавця.
  • До моменту виходу «Can't Buy Me Love» The Beatles вже були феноменально популярними в усьому світі. Сингл з піснею миттєво досяг вершин всіх хіт-парадів. В США сингл вийшов дещо раніше, ніж у Великій Британії, і одразу ж став золотим: в перший тиждень кількість проданих копій досягла двох мільйонів.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Сергей Курий "Хиты группы BEATLES — II: «Can’t Buy Me Love», «Help!» [Архівовано 13 вересня 2009 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Бедмен, Кейт (2000). The Beatles не для печати. с. 97.
  3. Майлз, Барри (1992). Пол Маккартни: Много лет назад. с. 162. (рос.)
  4. «Невозможно купить себе любовь» [Архівовано 28 травня 2014 у Wayback Machine.] на сайте blog.i.ua (рос.)
  5. The Beatles (2000). Антология The Beatles. с. 112.(рос.)
  6. а б Льюисон, Марк (1988). Полный список сессий The Beatles. с. 38.(рос.)
  7. The Beatles (2000). Антология The Beatles. Лондон: Cassell& Co. с. 112. ISBN 0-304-35605-0.
  8. Майлз, Баррі (1998). Пол Маккартни: Много лет назад. Лондон: Vintage. с. 162. ISBN 0-7493-8658-4.(рос.)
  9. Аккорды — «Let It Beat» — о группе «Битлз» на сайте letitbeat.narod.ru (рос.)
  10. а б The Beatles — Can't Buy Me Love [Архівовано 21 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (in Dutch). ultratop.be/nl. Retrieved 21 December 2013.
  11. The Beatles — Can't Buy Me Love (in French). ultratop.be/fr. Retrieved 21 December 2013.
  12. The Beatles — Can't Buy Me Love [Архівовано 4 жовтня 2014 у Wayback Machine.] (in Dutch). dutchcharts.nl. Retrieved 21 December 2013.
  13. Single — The Beatles, Can't Buy Me Love [Архівовано 24 грудня 2013 у Wayback Machine.] (in German). charts.de. Retrieved 21 December 2013.
  14. The Beatles — Can't Buy Me Love [Архівовано 24 грудня 2013 у Wayback Machine.] (in Dutch). dutchcharts.nl. Retrieved 21 December 2013.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Фред Бронсон. The Billboard Book of Number One Hits. Нью-Йорк: Книги Біллборда, 2003. ISBN 0-8230-7677-6
  • Стів Тернер. A Hard Day's Write: The Stories Behind Every Beatles' Song, Харпер, Нью-Йорк: 1994, ISBN 0-06-095065-X

Посилання[ред. | ред. код]