Cercocebus agilis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cercocebus agilis

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Cercocebus
Вид: C. agilis
Cercocebus agilis
(Milne-Edwards, 1886)

Посилання
Вікісховище: Cercocebus agilis
Віківиди: Cercocebus agilis
EOL: 323963
ITIS: 572993
МСОП: 136615
NCBI: 255237

Cercocebus agilis (Мангабі спритний) — вид приматів з роду Cercocebus родини мавпові.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови і тіла самців: 51-65 см, довжина голови і тіла самиць: 44-55 см, довжина хвоста: 45-79 см, вага самців: 7-13 кг, вага самиць: 5-7 кг. Хутро сіро-зелене або оливкове на верхній стороні, черево світліше, часто білувате. Гола шкіра обличчя та ступні чорнуваті.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Камерун; Республіка Конго; Демократична Республіка Конго; Екваторіальна Гвінея; Габон. Цей вид зазвичай зустрічається в періодично затопленому болотному лісі.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Вони денні й хоча в цілому деревні, проводять значну частину свого часу (12-22%) на землі, особливо під час сухого сезону. Вони живуть разом у групах від 8 до 18 тварин, які складаються з одного або кількох самців, кількох самиць і потомства. Самці володіють гучним голосом. Це всеїдні тварини, переважно їдять плоди. Крім того, вони також їдять насіння, горіхи, шишки і гриби, а також пташині яйця і комах та інших дрібних тварин. Відомі хижаки: Panthera pardus, Stephanoaetus coronatus, Python, Homo sapiens.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид знаходиться під загрозою втрати середовища проживання, викликаного збезлісенням. На нього також локально полюють на м'ясо і тварин переслідують за рейдерство. Цей вид занесений до Додатка II СІТЕС і класу B Африканської Конвенції про збереження природи і природних ресурсів. Як передбачається, живе в ряді ПОТ.

Посилання[ред. | ред. код]