Cercopithecus nictitans

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cercopithecus nictitans

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Мавпа (Cercopithecus)
Вид: C. nictitans
Cercopithecus nictitans
(Linnaeus, 1766)

Посилання
Вікісховище: Cercopithecus nictitans
Віківиди: Cercopithecus nictitans
EOL: 981572
ITIS: 573008
МСОП: 4224
NCBI: 36228
Fossilworks: 232635

Cercopithecus nictitans (Мавпа білоноса) — вид приматів з роду Мавпа (Cercopithecus) родини мавпові (Cercopithecidae).

Опис[ред. | ред. код]

Є разюча, яскрава біла пляма на носі. Хутро дрібно плямисте, темно-оливкове і чорно-сіре зверху, у той час як кінцівки, черево і хвіст чорні. Довжина голови й тіла: 43-70 см, вага самиць: 4.3 кг, самців: 6,7 кг.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Камерун, Центральноафриканська Республіка, Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Екваторіальна Гвінея, Габон, Ліберія, Нігерія. Він присутній в низовинних і гірських тропічних вологих лісах, галерейних лісах і вторинних лісах; менш поширений в болотних лісах.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Галаслива і товариська, деревна мавпа. Живе в групах від 12 до 30 тварин, які містять одного дорослого самця, кількох самиць і їх молодь. Цей вид часто зустрічається в тісних зв'язках із спорідненими видами такими як Cercopithecus pogonias, утворюючи великі групи змішаних видів. Хоча основна частина дієти складається з фруктів, насіння і листя, також споживаються комахи і сільськогосподарські культури. Як і багато інших плодоїдних мавп, C. nictitans ймовірно відіграють велику роль у поширенні насіння. Відомі хижаки: Panthera pardus, Stephanoaetus coronatus, Homo sapiens.

Розмноження, ймовірно, відбудеться протягом року, самиці народжують одне маля після періоду вагітності близько п'яти або шести місяців. Довголіття в дикій природі не відоме але, ймовірно, 20 років. У полоні може жити до 31 року.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цьому виду може локально загрожували, особливо на заході ареалу, знищення природного середовища існування в результаті збезлісення для деревини і сільськогосподарських земель. Полювання на м'ясо. залишається поширеним явищем в західних, центральних і східних частинах ареалу.

Це вид занесений в Додатка II СІТЕС. Мешкає в кількох охоронних територіях.

Посилання[ред. | ред. код]