Підкоришникові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Certhiidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підкоришникові
Підкоришник звичайний (Certhia familiaris)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Підряд: Співочі птахи (Passeri)
Інфраряд: Passerida
Надродина: Certhioidea
Родина: Підкоришникові (Certhiidae)
Leach, 1820
Роди

Certhia
Salpornis

Посилання
Вікісховище: Certhiidae
Віківиди: Certhiidae
EOL: 7565
ITIS: 178793
NCBI: 66704
Fossilworks: 372893

Підкоришникові (Certhiidae) — родина горобцеподібних птахів. Дрібні птахи, що ведуть деревно-чагарниковий спосіб життя.

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Довжина тіла 10—16 см, маса від 8 до 30 г. Забарвлені в сірувато-бурі, коричневі з білими крапками (деякі підкоришники) та сірі відтінки. Статевий диморфізм у забарвленні відсутній; молоді птахи мають тьмяніше оперення. Оперення густе, мяке, шовковисте. Крила заокруглені, широкі, короткі, з 10 першорядними маховими. Хвіст середньої довжини, з 12 стернових пір'їн (іноді жорстких) з загостреною вершиною, які нагадують хвостове пір'я дятлів. Дзьоб довгий, тонкий, дещо зігнутий донизу, з щілиноподібними ніздрями, які прикриті шкіряними виростами. Лапи міцні з короткою цівкою, відносно довгі пальці з гострими, сильно вигнутими кігтями; найдовший кіготь заднього пальця (іноді довший за останній).

Поширення[ред. | ред. код]

Підкоришникові трапляються в Північній Америці, Євразії та Північній Африці.

Особливості екології[ред. | ред. код]

Осілі або кочівні птахи. Гнізда будують в укриттях: у дуплах, у порожнинах за відсталою корою (підкоришники). Гнізда з рослинного матеріалу, лоток вистилають шерстю, дрібним пір'ям. У кладці 2—8 білих з червонуватими крапочками яєць. Насиджує тільки самка. Інкубація триває трохи більше двох тижнів. Пташенят вигодовують обидва члени пари. Пташенята вилітають з гнізда у віці близько 2,5 тижнів. У позагніздовий період кочують поодинці або приєднуючись до зграй кочівних дрібних птахів.

Живляться комахами та іншими безхребетними, збираючи їх на стовбурах та гілках, а також на скелях. Легко переміщуються (зазвичай знизу вгору) по вертикальних стовбурах, спираючись при цьому на хвіст. Лише взимку за відсутності іншого корму поїдають дрібне насіння.

Систематика[ред. | ред. код]

Обсяг родини за різними системами значно варіює, до її складу відносять 2—5 родів. Згідно з останніми дослідженнями, лише 2 роди з 11 видами:

Посилання[ред. | ред. код]