Кипарисовик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Chamaecyparis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кипарисовик
Chamaecyparis pisifera — листя і шишки
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Підродина: Cupressoideae
Рід: Chamaecyparis
Spach
Вікісховище: Chamaecyparis

Кипари́совик[1], або кипари́сик[2] (Chamaecyparis)  — це рід вічнозелених однодомних хвойних дерев у родині кипарисові (Cupressaceae). Рід поширений у Японії, Тайвані, на тихоокеанському й атлантичному узбережжях США; рід містить 7 видів, які володіють різними характеристиками та налічує понад 200 сортів[3][4]. Це гарні з повислими гілками дерева, з перехресносупротивною зверху і лускоподібною знизу дрібною хвоєю, внаслідок чого пагони плоскі і шнуроподібні. Шишки кипарисовика округлі, розкриваються тріщинами, дрібні, не більше одного см.

Види[ред. | ред. код]

Chamaecyparis Spach — кипари́сик; кипарисовик (Оп).
Chamaecyparis formosensis Matsum. —
Chamaecyparis lawsoniana (A.Murray) Parl. — кипари́сик Ло́усона; кипари́совик Ла́всона (Оп).
Chamaecyparis obtusa (Siebold & Zucc.) Endl.
Chamaecyparis pisifera (Siebold & Zucc.) Endl. — кипари́сик горохопло́дий; кипарисовик горохоплодий (Оп).
Chamaecyparis thyoides (L.) Britton, Sterns & Poggenb.

Кипарисовик горіхоплідний[ред. | ред. код]

Кипарисовик горіхоплідний (Chamaecyparis pisifera) — походить з Японії. Це дерево з конусоподібною кроною і гілками, що розходяться горизонтально. Хвоя внизу гілок білоплямиста з білими смужками. Шишки розміром з лісовий горіх. Має ряд декоративних форм: з круглими пагонами і голчастою хвоєю, з довгими, повислими на кінцях гілками, з подовженими хвоїнками, з лускоподібною хвоєю, з білострокатою та світлою хвоєю.

Кипарисовик Лавсона[ред. | ред. код]

Кипарисовик Лавсона (Chamaecyparis lawsoniana) — вічнозелене дерево до 50–60 м заввишки, діаметром 1–1,8 м, з красивою вузькоконусоподібною кроною і темно-зеленими лускоподібними шпильками. Кора зрілого стовбура темно-коричнева, з поздовжніми тріщинами, а в однорічних пагонів — зелена. Шпильки дрібні, темно-зелені зверху, сизі знизу, щільно і в одній площині розміщені на пагонах.

Походить з тихоокеанського району Північної Америки. Росте на висоті 1500 м над рівнем моря. В умовах українського клімату росте добре, але в перші роки повільно. Розмножується в основному насінням. Зимостійкий, лише в суворі зими підмерзають кінчики нездерев'янілих пагонів. Посухостійкий, однак сухість повітря переносить погано. В міських умовах почуває себе добре, до вологи і ґрунтів невибагливий. Дає цінну деревину, стійку проти гниття. Має блакитну форму, відому як кипарисовик Алюма (Chamaecyparis lawsoniana 'Alumii')  — з блакитним кольором хвої.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987.
  2. Chamaecyparis // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Chamaecyparis. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 8 Вересня 2021. Процитовано 08.09.2021.
  4. Кипарисовик, посадка і догляд. cikavinka.kr.ua. Процитовано 29.09.2022.