Крячок чорний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Chlidonias niger)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крячок чорний
Крячок чорний
Крячок чорний
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)
Родина: Мартинові (Laridae)
Підродина: Крячкові (Sterninae)
Рід: Болотяний крячок (Chlidonias)
Вид: Крячок чорний
Chlidonias niger
Linnaeus, 1758
Ареал чорного крячка      місця гніздування      шляхи міграції      місця зимування
Ареал чорного крячка      місця гніздування      шляхи міграції      місця зимування
Посилання
Вікісховище: Chlidonias niger
Віківиди: Chlidonias niger
ITIS: 176959
МСОП: 22694787
NCBI: 279945
Fossilworks: 369225

Крячок чорний[1] (Chlidonias niger) — вид птахів роду Болотяний крячок підродини Крячкові родини мартинових. Має 2 підвиди.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 25 см. Влітку чорний з білим черевцем, хвіст знизу білий, ноги темно-червоні. У зимовому вбранні і у молодих птахів спинна сторона сіра, черево і шия білі, хвіст темний, з боків грудей чорні плями, позаду очей широка чорна поперечна смуга. Дзьоб чорний, крило знизу світле. Видає тріскучий крик «кі-кі-кі» або пронизливе «кі-ерр».

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє невеличкі зарослі озера, річкові заплави і багнисті болота (воліє прісні стоячі води текучим). Живиться рибою, рачками, комахами.

Приліт відбувається у середині травня.

Гніздиться по заболочених, густо зарослим водною рослинністю водойм (озер, річкових стариць), де вода довго тримається після весняного розливу. Місця гніздування обирає переважно по сусідству з великими сирими луговими просторами, де може добувати корм. Гніздиться великими колоніями.

Гнізда розташовані близько одне від іншого, часто на ледь видатних з води купинах або ж на плаваючих острівцях очерету і осоки. Воно будується із стебел і листя очерету, а також іншої водної рослинності. Являє собою купу стебел і листя очерету та інших водних рослин з невеликим лотком в центрі. Значна частина гнізда нерідко занурена у воду, над поверхнею води підіймається настільки незначна частина гнізда, що лоток майже завжди буває сирим. Діаметр гнізда 110–300 мм, висота гнізда 30—50 мм, діаметр лотка 50-100 мм, глибина лотка 20-25 мм.

Яйця крячка чорного (Тулузький музей)

Кладка складається з 3 яєць розміром 33-35 × 24-25 мм, жовтувато—зеленого кольору з темно—бурими плямами. Насиджування триває 14—17 діб. Пташенята рудуваті, з чорними плямами, черевце у них світло—сіре, зоб темно—бурий. Протягом перших двох тижнів після вилуплення пташенята більшу частину часу перебувають у гнізді, хоча з перших же днів можуть плавати. У віці 3 тижнів вони стають роблять спроби літати, а 4 — уже добре літають. Наприкінці серпня — початку вересня чорний крячок летить на зимівлю.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на територіях від південної Швеції до Іспанії, від Західної України до Західного Сибіру, Алтаю, басейну р. Єнісей, Байкалу. Гніздиться на Кавказі і в Криму. Зустрічається також у Казахстані. Зимує головним чином у тропічній частині Африки.

Підвиди[ред. | ред. код]

  • Chlidonias niger niger
  • Chlidonias niger surinamensis

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Фауна України. Т. 4. Птахи: Загальна характеристика птахів. Курині. Голуби. Рябки. Пастушки. Журавлі. Дрофи. Кулики. Мартини / Кістяківський О.Б. — К. : АН УРСР, 1957. — 432 с.
  • Птицы СССР. Чайковые / В.Д. Ильичев, В.А. Зубакин. — М : Наука, 1988. — 416 с.(рос.)