Chrysiogenes arsenatis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Chrysiogenes arsenatis
Біологічна класифікація
Домен: Бактерії (Bacteria)
Відділ: Chrysiogenetes
Garrity & Holt, 2002
Ряд: Chrysiogenales
Garrity & Holt, 2002
Родина: Chrysiogenaceae
Garrity & Holt, 2002
Рід: Chrysiogenes
Macy et al., 1996
Вид: C. arsenatis
Chrysiogenes arsenatis
Macy et al., 1996
Посилання
Віківиди: Chrysiogenes arsenatis
EOL: 974092
ITIS: 960572
NCBI: 309797

Chrysiogenes arsenatis — вид бактерій, єдиний у своєму типі (відділі) Chrysiogenetes. Цей вид має унікальний стиль життя і метаболізм. Це — анаеробний хемолітоавтотрофний організм, тобто він використовує хімічні засоби для розчинення скель та отримання з них енергії, і не вимагає органічних речовин для існування. У випадку цього організму, він споживає миш'як. Миш'як зазвичай отруйний для живих організмів, але ці організми використовують арсенат, окислену форму миш'яку, як кінцевий акцептор електрона для отримання енергії в процесі так званого «миш'якового дихання».

Як донора електрона використовує ацетат, піруват, D- и L-лактат, фумарат, сукцінат і малат. Являє собою паличкоподібну зкривлену бактерію, рухому за допомогою одного полярного джгутика.

Chrysiogenes arsenatis знаходять в навколишніх середовищах, багатих на миш'як або арсенат, наприклад, заражені миш'яком опади озера Кьор-д'Алене в штаті Айдахо, або в золотоносних шахтах Північної території Австралії. Саме із шахти Ballarat в цьому районі вона і була вперше виділена[1].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Joan M. Macy та ін. (1996). Chrysiogenes arsenatis gen. nov., sp. nov…. International Journal of systematic Bacteriaology. 46 (4): 1153–1157. Архів оригіналу за 20 жовтня 2006. Процитовано 24 вересня 2008.  {{cite journal}}: Явне використання «та ін.» у: |author= (довідка)