Clean Urban Transport for Europe

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mercedes Benz Citaro на водневих паливних елементах в Лондоні

Clean Urban Transport for Europe (CUTE, HyFLEET:CUTE) – екологічно чистий міський транспорт для Європи. Програма Європейського союзу з випробування автобусів на водневих паливних елементах.

Програма CUTE стартувала 23 листопада 2001 року, закінчилась 22 травня 2006 року.

Мета програми: випробування водневого транспорту, випробування заправних станцій, випробування технологій виробництва водню, випробування існуючої водневої інфраструктури, аналіз ризиків і переваг водневих технологій.

Міста Амстердам, Барселона, Гамбург, Лондон, Мадрид, Люксембург, Порту, Стокгольм, Штутгарт та Рейк'явік отримати по три автобуса Mercedes-Benz Citaro з силовою установкою на водневих паливних елементах. Усього використовувалось 36 автобусів. З 2003 по 2006 роки автобуси проїхали понад 2 млн км та перевезли 6 млн пасажирів. Міста підбирались з різними кліматичними умовами.

Після завершення фінансування проекту CUTE було прийняте рішення продовжити експлуатацію водневих автобусів. Для цього була прийнята програма HyFLEET:CUTE ("Hydrogen for CUTE" - Водень для CUTE). Кількість автобусів в Гамбурзі збільшилась до 9.

На кінець 2007 року за програмою HyFLEET:CUTE експлуатувалось 47 автобусів в 10 містах. З них 33 автобуса на водневих паливних елементах Mercedes-Benz Citaro і 14 автобусів MAN з двигунами внутрішнього згорання, що працюють на водні в Берліні.

В проекті беруть участь:

  • Автомобілебудівні компанії: Daimler, NEOMAN Bus
  • Енергетичні компанії: Air Liquide, BP Gas Marketing, Norsk Hydro, Shell Hydrogen B.V., Repsol YPF, TOTAL Deutschland GmbH
  • Транспортні компанії

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]