Костогриз (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Coccothraustes)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костогриз

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Птахи (Aves)
Підклас: Кілегруді (Neognathae)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Підряд: Співочі птахи (Passeri)
Родина: В'юркові (Fringillidae)
Рід: Костогриз (Coccothraustes)
Brisson, 1760
Посилання
Вікісховище: Category:Coccothraustes
Віківиди: Coccothraustes
ITIS: 179169
NCBI: 37608
Fossilworks: 368387

Костогриз (Coccothraustes) — рід птахів з родини в'юркових, що складається з трьох видів.

Опис[ред. | ред. код]

Це досить великі для даної родини птахи — їх довжина становить близько 18 см. Одна з відмінних особливостей костогризів — їх масивний, гострий дзьоб — середньої довжини, проте дуже широкий (шириною майже з голову) та сильний. Дзьоб конусоподібний, не приплесканий, з ширшим наддзьобком, добре пристосований для дроблення твердого насіння або кісточок плодів, таких як черемхи, жимолості, вишні або аличі. Забарвлення контрастне — у Coccothraustes vespertinus та Coccothraustes abeillei є поєднання чорного, білого та яскраво-жовтого кольорів, у костогриза руді, вохристі, білі, каштанові та чорні відтінки. Крила середньої довжини, загострені; перші три махових приблизно однієї довжини. Хвіст досить короткий, з виїмкою. Ноги з коротким, сплющеним плесном, середньої довжини пальцями та добре розвиненим заднім пальцем.

Ареал та середовище[ред. | ред. код]

Костогриз (Coccothraustes coccothraustes) зустрічається в мішаних та листяних лісах, а також парках Європи та Східної Азії (Палеарктика, включаючи північну Японію), особливо там, де росте граб, та в Північній Африці (Марокко, Туніс та Алжир). Костогризів також було помічено на Алясці, імовірно, випадково. Вони не зустрічаються в Ісландії, частинах Британських островів або деяких середземноморських островах. Однак представників виду можна зустріти в південній Європі, наприклад, в Іспанії та Болгарії, а також у Центральній Європі, включаючи частини Англії та південної Швеції. Ареал костогриза з 1950-х років поширився на північ, і зараз його можна зустріти аж до регіонів північної Норвегії[1].
Coccothraustes vespertinus — мешканець хвойних та мішаних лісів Північної Америки, в тому числі гірських районів на заході континенту.
Coccothraustes abeillei, що має близьку спорідненість з попереднім видом, поширений в Центральній Америці, переважно в Мексиці.

Систематика[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 9 липня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)