Кишковопорожнинні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Coelenterata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кишковопорожни́нні, або радіа́льно-симетри́чні (Coelenterata, Radiata), — група тварин невизначеного таксономічного рангу, до якої належать типи кнідарії та реброплави, які мають найпростішу тканинну організацію тіла.

Будова та функціонування кишковопорожнинних

Кишковопорожнинні — група двошарових багатоклітинних організмів, що мають радіальну (променеву) симетрію. Кишковопорожнинні живуть у морях та океанах, рідше в прісних водоймах; є як прикріплені та малорухомі форми, так і ті, що активно плавають (в багатьох відбувається чергування прикріпленої та рухомої стадій життєвого циклу). Розміри тіла від 1 мм (деякі поліпи) до 30 м (ціанея арктична). Всього нараховують приблизно 9 тисяч видів кишковопорожнинних.

Стінка тіла обмежує внутрішню гастральну (кишкову) порожнину і складається з ектодерми (зовнішній покрив, що виконує в основному функцію захисту) і ентодерми (внутрішній шар, що виконує травну функцію), між якими розташований драглистий шар — мезоглея (секретується клітинами екто- і ентодерми).

Травлення

Частково порожнинне. Остаточно їжа перетравлюєтся в епітеліальних і епітеліально-м'язових клітинах (внутрішньоклітинне травлення).

Історія класифікації

Раніше вчені виділяли тип Кишковопорожнинні, після розформування якого кнідарії та реброплави отримали ранг окремих типів. Термін «кишковопорожнинні» залишився для позначення одного з розділів підцарства Справжні багатоклітинні.

Розмножуються кишковопорожнинні як статево, так і вегетативно, здатні до регенерації. Класифікація кишковопорожнинних:

  1. Гідроїдні (гідра прісноводна)
  2. Сцифоїдні (аурелія, коренерот)
  3. Поліпи (коралові поліпи, колоніальні організми), актинії, або морські квіти (поодинокі поліпи, що не мають скелета).

Згідно з класифікацією, яку ввела в 1997 році Лінн Марґуліс, що є переробленою моделлю Томаса Кавальє-Сміта, кнідарії та реброплави після розформування типу Кишковопорожнинні були вміщені в групу радіально-симетричних (Radiata) підцарства Справжні багатоклітинні (Eumetazoa). Дана класифікація наразі не є офіційно затвердженою, але, тим не менше, широко використовується в науковій літературі.

Література