Construct Classic

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Construct Classic
Тип Ігровий рушій/Інтегроване середовище розробки/Конструктор ігор
Розробник Scirra
Перший випуск 27 жовтня, 2007
Стабільний випуск 2 (5 лютого 2012)
Операційна система Microsoft Windows
Мова програмування C++
Доступні мови English
Ліцензія GPL
Репозиторій sourceforge.net/p/construct/code/
Вебсайт scirra.com

Construct Classic (раніше Scirra Construct) — це конструктор двовимірних і тривимірних ігор з відкритим початковим кодом для Windows (використовує DirectX 9).

Construct (як і кросплатформний Game Editor) є якісними open source альтернативами популярному пропрієтарному конструктору ігор Game Maker.

Програмування[ред. | ред. код]

Подібно до інших продуктів аналогічного призначення, опис ігрового світу в Construct являє собою сукупність об'єктів, з якими можна працювати у режимі WYSIWYG.

Події та дії[ред. | ред. код]

Як і інші подібні продукти, Construct має систему подій (англ. events) та пов'язаних з ними дій (англ. actions).

Однак, на відміну від таких конструкторів ігор, як Game Maker, Game Editor або Scratch, в яких логіка гри програмується шляхом визначення реакції на події (див. подійно-орієнтоване програмування), тут використовують так звані таблиці подій (англ. event sheets)[1][2], які є, по суті, представленням діаграм станів, глобальної, спільної для всієї гри, а також пов'язаних з ігровими рівнями (англ. layouts)[3]. Редагування таблиць подій виконується у режимі, близькому до drag-and-drop, шляхом вибору зі списку подій та дій.

Поведінки[ред. | ред. код]

Аналогом класичного об'єктно-орієнтованого підходу, керованого подіями, у Construct є механізм поведінок (англ. behaviors). Кожному об'єкту можна призначити одну або декілька поведінок (у термінах ООП об'єкт успадковує поведінку).

Можливості визначення поведінки через механізм дій або на вбудованому інтерпретаторі Pythonа немає. Додаткова поведінка може бути написана на C++ і підключена як плаґін.[4][5][6].

Є великий набір готових плаґінів.[7]

За допомогою поведінки Bone Behavior можна створювати рухомі ігрові персонажі, що використовують скелетну анімацію[8].

Шейдери і спецефекти[ред. | ред. код]

Використовуючи технологію DirectX 9, Construct має підтримку багатьох спеціальних ефектів, дозволяє підключати власні піксельні шейдери на HLSL[9].

Уроки та сирці[ред. | ред. код]

На офіційному сайті та неофіційних фан-сайтах є вдосталь уроків та початкових файлів у форматі .cap. Також в самому інсталяторі Construct Classic вбудовано декілька прикладів (демонстрація фізики, арканоїд на двох, шаблон для TDS, шаблон для RTS), які можна доповнити або використати для власних ігор.

Python[ред. | ред. код]

За допомогою поведінок та подій можна створювати ігри, не знаючи жодної мови програмування, в режимі drag-and-drop. Альтернативою для досвідченіших користувачів Construct є написання python-скриптів.

Unicode[ред. | ред. код]

При розробці Construct Classic не використовувався Юнікод, тому переклад як самої програми, так і створених на ній ігор викликає проблеми[10]. У другій версії програми (Construct 2) Юнікод є.

Історія створення та умови розповсюдження[ред. | ред. код]

Construct було розроблено групою студентів. Основні члени команди Scirra до цього писали розширення для Multimedia Fusion від Clickteam. Працюючи там, вони зацікавились створенням власного ігрового конструктора.[11] Першою опублікованою версією став Construct 0.8, випущений 27 жовтня 2007 року.

Construct Classic вільно доступний, відповідно до умов GPL версії 2. Він написаний на C++, з використанням Microsoft Visual Studio. Використовує фізичний рушій Box2D.

Хоч ліцензія Construct Classic — GPL, її дія не поширюється на створені за його допомогою ігри (і, можливо, неігрові програми). Зокрема, їх можна продавати, не розкриваючи початковий код гри (застосунку).[12][13]

Починаючи з 2011 року Scirra зосередила зусилля на розробці Construct 2 - подібного до Construct Classic комерційного конструктора HTML5-ігор. Хоча за функціональністю Construct Classic на даний час поступається, на ньому продовжують робити прості ігрові сцени. Розробку Construct Classic передано спільноті.[14]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Event sheet based design. Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 1 липня 2014. 
  2. Event Sheets [Архівовано 20 березня 2011 у Wayback Machine.] у wiki-документації
  3. Layouts. Архів оригіналу за 20 березня 2011. Процитовано 1 липня 2014. 
  4. Plugins & Behaviors. Архів оригіналу за 1 січня 2011. Процитовано 1 липня 2014. 
  5. Construct — Plugin & Behavior SDK. Архів оригіналу за 14 вересня 2010. Процитовано 1 липня 2014. 
  6. Перевод официальной документации Wiki по SDK. Архів оригіналу за 15 липня 2014. Процитовано 1 липня 2014. 
  7. Community Plugins. Архів оригіналу за 22 березня 2011. Процитовано 1 липня 2014. 
  8. Bone Behavior[недоступне посилання з лютого 2019]
  9. Construct — Effects & Rendering. Архів оригіналу за 1 січня 2011. Процитовано 1 липня 2014. 
  10. faq по Construct Classic и Construct 2 [недоступне посилання з лютого 2019]
  11. Эксклюзивное интервью с разработчиком программы Construct — Ashley Gullen. Архів оригіналу за 13 січня 2011. Процитовано 1 липня 2014. 
  12. FAQ по Construct. Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 1 липня 2014. 
  13. Commercial creations in Construct. Архів оригіналу за 6 червня 2011. Процитовано 1 липня 2014. 
  14. На домашній сторінці [Архівовано 12 серпня 2014 у Wayback Machine.] сказано: Scirra no longer develops Construct Classic, in order to focus on Construct 2. Construct Classic is, however, open-source, and we’ve handed development over to the community. Several volunteers have been making maintenance changes. Scirra now act as an incubator for the project.

Література[ред. | ред. код]

  • Entry Level 2D Game Creation Using Construct: Practical Tips & Techniques. Volume ONE. — HobbyPress, 2010. — 144 с. — ISBN 1453713360.

Посилання[ред. | ред. код]