Contra 4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Contra 4
Розробник WayForward Technologies
Видавець Konami
Дистриб'ютор Nintendo eShop
Жанр(и) біжи і стріляй
Платформа Nintendo DS, мобільні телефони
Дата випуску

США 12 грудня 2007

Японія 13 березня 2008
Режим гри Одиночна гра
Творці
Композитор(и) Jake Kaufmand
Технічні деталі
Носій Nintendo DS Game Card
Contra
Попередня гра Neo Contra
Наступна гра Contra ReBirth
Офіційний сайт

Contra 4 (в Японії Dual Spirits (魂斗羅 デュアル スピリッツ)) — відеогра в жанрі "біжи і стріляй" для Nintendo DS і мобільних телефонів, одинадцята частина серії Contra. Гра була розроблена WayForward Technologies та видана в Північній Америці Konami Digital Entertainment 13 листопада 2007. Як вказує назва, Contra 4 була розроблена як пряме продовження ігор Contra для Nintendo Entertainment і Super NES (Contra, Super C, і Contra III: The Alien Wars), а також з нагоди 20-річчя оригінальної Contra.

Японська версія вийшла 13 березня 2008. В PAL-регіоні гра не випускалася.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Основи[ред. | ред. код]

Contra 4 повернулася до 2D-системи геймплею з Contra III: The Alien Wars, ігноруючи багато елементів ігрової механіки, введених в пізніших іграх, таких як фіксований набір зброї в Contra: Shattered Soldier і Neo Contra, відновивши систему пауер-апів. Елементи управління подібні до Contra III, у тому числі здатність тримати дві зброї в інвентарі. На додаток з'явилася можливість користуватися альпіністським гаком. Задіяні обидва екрани системи Nintendo DS. Як і в аркадной версії Super Contra, гравець може підібрати два однакових пауер-апи і отримати покращену версію зброї, яку дає один пауер-ап. Гравець також може викинути пауер-ап, що дозволяє йому за нагоди взяти нову зброю, не втративши попередню.

На додаток до стандартних рівнів з видом збоку, є також тунельні етапи, аналогічні двом рівням з видом «ззаду» в першій Contra. Дія в цих етапів відображається тільки на верхньому екрані, в той час як нижній екран використовується для відображення карти рівня і розташування бонусів. Contra 4 не використовує такі особливості Nintendo DS, як сенсорний екран (крім навігації в головному меню), мікрофон, або багатокористувацький режим.

Аркадний режим[ред. | ред. код]

Аркадний режим (англ. Arcade Mode) є основним і складається з шести стандартних рівнів з видом збоку та трьох тунельних, в цілому маючи дев'ять рівнів. Рівні мають численні посилання на Contra, Super Contra, Operation C та Contra III: The Alien Wars. Є три рівня складності є: легкий, нормальний, і важкий. Легкий дає гравцевібільше життів і продовжень, а також робить усі бонуси модернізованими за замовчуванням, але не дає гравцеві доступу до двох останніх рівнів і фіналу. Нормальний і важкий рівні складності пропонують різні закінчення.

Режим випробування[ред. | ред. код]

Після завершення аркадного режиму на будь-якому рівні складності, стає доступним режим випробування (англ. Challenge Mode). Цей режим складається з сорока різних випробувань, в яких гравець повинен завершити певний рівень при виконанні певних вимог.

Зброя[ред. | ред. код]

Зброя за замовчуванням є рушницею, яка стріляє одиночними пострілами. Гравець може змінити її на автомат або будь-яку з інших видів зброї, підбираючи пауер-апи з буквами, схованими в літаючих капсулах, тайниках в стінах, чи випущені ворогами по загибелі. Два однакових пауер-апи дають посилену версію зброї. Якщо персонаж гравця вбитий і мав дві зброї, він втратить активну, а та, що була в запасі, залишиться.

Персонажі[ред. | ред. код]

Contra 4 початково має чотирьох персонажів: Білла, Ленса, «Скаженого пса» та «Скорпіона». Білл і Ленс носять відповідно синій і червоний одяг, а «Скажений пес» і «Скорпіон» зелений і фіолетовий (кольори Білла і Ленса в Super Contra). На додаток до чотирьох головних героїв, є також п'ять прихованих, які розблоковуються після завершення окремих місій в режимі випробування. Вони включають в себе Probotector-а (заснованого на роботах RD008 і RC011, які заміняли Білла і Ленса в PAL-версіях ігор Contra на NES і Super NES); Люсію, жінку-кіборга, яка вперше з'явилася в Contra: Shattered Soldier; Шину Етранзі, жінку-солдата з Contra: Hard Corps; і Джимбо та Саллі, замінників Білла і Ленса в Contra III: The Alien Wars.

Сюжет[ред. | ред. код]

Contra 4 заснована на японському каноні серії, який був адаптований англійською з випуском Contra: Shattered Soldier. Тим не менш, гра має певні відмінності від канону японських версій, щоб пов'язати її з попередніми американськими виданнями. Так Чорна Гадюка вже згадувався в Operation C, тоді як в японській версії під назвою просто Contra, це була неназвана сила, яка створювала зброю на основі клітин іншопланетян. У хронології, представленій в інструкції до гри і на офіційному вебсайті, Operation C названа попередньою місією двох персонажів, «Скаженого пса» і «Скорпіона», проти Чорної Гадюки. Насправді, «Скажений пес» і «Скорпіон» були іменами, використовуваними для Білла і Ленса в північноамериканських версіях ігор серії. Крім того, Operation C мала одиночну місію за Ленса Біна під іменем «Скорпіон» в одиночному режимі.

Події гри розгротаються в 2638, через два роки після подій Contra III: The Alien Wars і за три роки до подій Contra: Hard Corps. Зі знищенням Червоного Яструба в Alien Wars на Землі запанував мир. Однак інший прибулець, Чорна Гадюка, нападає на людство, спричиняючи масові руйнування по всій планеті. Після дивних повідомлень з архіпелагу, куди вперше висаджувалися іншопланетяни в першій Contra, Федерація Землі посилає своїх чотирьох найсильніших коммандос на бій з Чорною Гадюкою.

Рівні[ред. | ред. код]

  1. Jungle — ремейк першого рівня оригінальної Contra.
  2. Laboratory — ремейк третього рівня оригінальної Contra.
  3. Base — ремейк другого рівня оригінальної Contra.
  4. Harbor — ремейк першого рівня з Operation С з елементами Contra: Hard Corps
  5. Ocean — ремейк четвертого рівня Contra III.
  6. Factory — містить елементи четвертого рівня оригінальної Contra.
  7. City — ремейк першого рівня Contra III.
  8. Allien Hive — рівень з видом ззаду.
  9. Harvest Yard — містить елементи восьмого рівня Super С.

Бонусний вміст[ред. | ред. код]

На додаток до основної гри, Contra 4 містить додаткові функцій у розділі «Бонусні Матеріали» в головному меню. Спочатку відкритим є «Музей», інші відкриваються з проходженням режиму змагання. Бонусний контент вміщує:

  • Класична Contra — емулює оригінальні ROMи Contra та Super С для NES. В обидві гри можна грати з оригінальною роздільною здатністю або під розмір екрану DS. Однак, доступний лише одиночний режим.
  • Музей — віртуальна галерея, що містить концепти як вітчизняних так зарубіжних версій, і скріншоти всіх попередніх ігор Contra, включаючи регіональні версії кожної гри (хоча, японська назва аркадної версії Contra неправильно зазначена як Gryzor).
  • Комікси — тут знаходяться два комікси. Перший є адаптацією Contra III: The Alien Wars, який спочатку був опублікований в 2002 році на офіційному сайті Contra: Shattered Soldier. Другий є адаптацією Contra 4, який був створений спеціально для цієї гри.
  • Тест звуку — тут можна прослухати музику з гри.
  • Інтерв'ю — інтерв'ю Нобуї Наказуто (директора Contra III: The Alien Wars, Contra: Hard Corps і Contra: Shattered Soldier, а також продюсера Нео Contra)про його участь в серії Contra.

Джерела[ред. | ред. код]