Creation Engine

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Creation Engine — ігровий рушій, розроблений американською компанією Bethesda Game Studios для використання у власних проектах. Станом на 2022 рік існує три гри, створені з використанням цього рушія. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011), Fallout 4 (2015) та Fallout 76 (2018)

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Ігровий рушій Creation Engine був розроблений першочергово для використання в The Elder Scrolls V: Skyrim - останньої (2011) частини в серії рольових ігор The Elder Scrolls.

Попередні ігри серії (The Elder Scrolls IV: Oblivion 2006 року і кілька аддонів для неї), так само як і інші ігри фірми (наприклад, Fallout 3 2008 року) працювали за допомогою ліцензованого рушія Gamebryo.

Creation Engine, створений силами Bethesda, частково заснований на коді Gamebryo (розробленого Emergent Game Technologies і Numerical Design Limited). 

Так як Skyrim є рольовою грою, яка передбачає більшу ігрову локацію, відкриту для вільного пересування, при розробці рушія автори приділяли велику увагу можливості відображати території з великою дистанцією промальовування.Графічний рушій створювався так, щоб об'єкти висвітлювалися більш правдоподібно, ніж раніше, а рендеринг води був більш якісним. Враховуючи те, що провінція Skyrim, в якій відбувається дія однойменної гри має північне розташування, автори приділили увагу реалістичною опрацюванні снігу. Система автоматично, залежно від місцевості, генерує потрібну кількість снігу для дерев, каменів і кущів. 

Замість SpeedTree - сторонньої технології, яка використовувалася в попередній грі серії для візуалізації дерев, автори рушія створили власне програмне рішення.

За штучний інтелект персонажів, які зустрічаються в грі, відповідає власна система - Radiant AI, яка також використовувалася в The Elder Scrolls IV: Oblivion. Для нової частини автори суттєво вдосконалили штучний інтелект, маючи намір створити ілюзію життя городян Skyrim: вони снідають, йдуть на роботу, заходять в паб тощо. Система управління сюжетом, названа Radiant Story, дозволяє розробникам змішувати створені вручну завдання із завданнями, які можуть бути згенеровані випадково з різних умов, крім того завдання можуть з'являтися в різному порядку і відрізнятися залежно від стилю проходження гри.

Для анімації персонажів інтегрована стороння технологія Havok Behavior.

7 лютого розробники також випустили редактор рівнів Creation Kit, який дозволяє користувачам створювати свої модифікації для The Elder Scrolls V: Skyrim. Редактор створений у версії тільки для персонального комп'ютера.

3 червня 2015 розробник Bethesda Game Studios анонсував нову частину серії рольових ігор Fallout - Fallout 4, також використовує ігровий рушій Creation Engine(оновлений варіант) в якому буде застосовуватися так званий фізично заснований рендеринг (англ. Physical-based rendering) і динамічне об'ємне освітлення (англ. dynamic volumetric lighting). Крім того, була анонсована підтримка модифікацій (і випуск інструментарію для них), які, будучи створеними на ПК, зможуть працювати і у версії гри для консолі Xbox One.

Ігри, що використовують Creation Engine[ред. | ред. код]

Creation Engine[ред. | ред. код]

Назва Дата Релізу Платформи Примітка
The Elder Scrolls V: Skyrim 11.11.2011 Microsoft Windows,Xbox 360,PlayStation 3 Перша гра на рушії
Fallout 4 10.11.2015 Microsoft Windows,Xbox One,PlayStation 4 Друга гра на рушії (значно модифікований)
Fallout 76 14.11.2018 Microsoft Windows,Xbox One,PlayStation 4

Creation Engine 2[ред. | ред. код]

Назва Дата Релізу Платформи Примітка
Starfield 2023 Microsoft Windows,Xbox Series
The Elder Scrolls VI TBA

Посилання[ред. | ред. код]