Filobasidiella neoformans

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Cryptococcus neoformans)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Filobasidiella neoformans
Filobasidiella neoformans в легенях пацієнта на СНІД. Капсула дріжджів забарвлена червоним.
Filobasidiella neoformans в легенях пацієнта на СНІД. Капсула дріжджів забарвлена червоним.
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Базидіомікотові (Basidiomycota)
Підвідділ: Agaricomycotina
Клас: Тремеломіцети (Tremellomycetes)
Порядок: Тремелальні (Tremellales)
Родина: Тремелові (Tremellaceae)
Рід: Filobasidiella
Вид: Filobasidiella neoformans
Filobasidiella neoformans
(San Felice) Vuill., 1901
Синоніми
Cryptococcus neoformans
Посилання
Вікісховище: Cryptococcus neoformans
EOL: 133502
ITIS: 194667
NCBI: 5206
MB: 119294
IF: 119294

Filobasidiella neoformans — (телеоморф, також відома під своєю анаморфною назвою Cryptococcus neoformans) — вид інкапсульованих дріжджеподібних грибів, що може жити в тілі як тварин, так і рослин. Цей вид належить до відділу базидіоміцетів. F. neoformans зазвичай росте як дріжджі (тобто одноклітинний організм) і розмножується за допомгою брунькування. За певними умовами, як в природі, так і в лабораторії, F. neoformans може формувати гіфи і рости як волокнистий грибок[1]. Під час росту у формі дріжджів, F. neoformans формує помітну капсулу, сформовану здебільшого з полісахаридів, яка може бути легко візуалізована за допомогою туші. Частинки пігменту не проникають до капсули, ака оточує сферичні дріжджові клітини, приводячи утворення зони очищення або «ореолу» навколо клітин.

F. neoformans є опортуністичним патогеном людини і може викликати криптококкоз.

C. neoformans на Чорнобильській АЕС[ред. | ред. код]

У 1991 році на стінках зруйнованого 4-го реактора Чорнобильської АЕС було виявлено C. neoformans. Подальші дослідження продемонстрували, що ці грибки здатні перетворювали енергію гамма-випромінювання в хімічну енергію (радіосинтез).[2][3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мікрофотографі проекту Tree of Life project [Архівовано 21 серпня 2007 у Wayback Machine.] надана Відділом мікології Duke University [Архівовано 12 травень 2008 у Wayback Machine.]; зображення є частиною статті Hymenomycetes [Архівовано 17 листопада 2015 у Wayback Machine.]. Отримано 2005-03-15.
  2. NASA планують поставити експеримент з чорнобильським грибком на МКС. УНІАН. 11 лютого 2020. Архів оригіналу за 12 лютого 2020. Процитовано 11 лютого 2020.
  3. Fungi found in Chernobyl feeds on radiation, could protect astronauts. Cnet.com. 7 лютого 2020. Архів оригіналу за 8 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.