Фоса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Cryptoprocta ferox)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фоса

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feloidea)
Родина: Фаланукові (Eupleridae)
Рід: Cryptoprocta
Bennett, 1833
Вид: Фоса
Cryptoprocta ferox
Bennett, 1833
поширення фоси (Cryptoprocta ferox)
поширення фоси
(Cryptoprocta ferox)
Посилання
Вікісховище: Cryptoprocta ferox
Віківиди: Cryptoprocta ferox
EOL: 347438
ITIS: 621973
МСОП: 5760
NCBI: 94188
Fossilworks: 232151

Фоса[1] (Cryptoprocta ferox) — вид котовидих ссавців із родини Фаланукові, поширений у не сильно порушених лісах Мадагаскару; на очищеному від лісу центральному плато відсутній. Діапазон проживання за висотою від рівня моря до 2600 м на гірському масиві Андрінгітра[2].

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 700—800 мм, довжина хвоста: 650—700 мм, довжина задньої ступні: 120—128 мм, вага: 7—12 кг. Самці трохи більші за самиць.

Опис. Червонувато-коричневе хутро поєднується з сіруватим на спині; низ майже бежевий, хвіст блідіший за боки, без плям. Хутро новонароджених сіре чи близьке до білого, але забарвлення дорослих особин досягається за 6 місяців. Шерсть відносно коротка, пряма і густа[3].

Генетика[ред. | ред. код]

Каріотип 2n=42[3].

Поведінка[ред. | ред. код]

Веде в основному поодинокий спосіб життя. Активна фоса головним чином на світанку й уночі з піком активності у години перед світанком, але є спостереження тварини й серед дня. Внутрішньовидова комунікація складається з довгоживучими мітками запахом, що характерна для обох статей, кількох акустичних сигналів (вигук загрози, нявкання самиці під час злягання, муркотіння), і візуальні сигнали (вираз обличчя і всього тіла). Легко вилазять на дерева і стрибають. Передні лапи використовуються для захоплення і притискання жертви до землі[3].

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Парування відбувається у вересні або жовтні, пологи — у грудні або січні, період вагітності близько 90 днів. Від двох до чотирьох малюків народжується у прихованому місці, наприклад, печері або під деревом. Кожен новонароджений важить близько 100 г (або менше) з хутром, але беззубий і сліпий. Спостереження в зоопарках показують повільний розвиток. Очі відкриваються через 2—3 тижні. Молодь вперше покидає схованку в 4,5 місяці, коли відбувається відлучення від молока. У 20-місячному віці з'являються постійні зуби. Початок статевої зрілості припадає на 3-річний вік. У неволі можуть жити 20 років[3].

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Серйозною загрозою для цього виду є втрата й фрагментація лісових місць проживання, значною мірою обумовленій перетворенням лісових масивів на сільськогосподарські землі та пасовища і вибіркові вирубки лісу. Також фоса полює на свійську птицю, а отже її вбивають місцеві жителі як шкідника. Ще однією загрозою є полювання, у тому числі колективне. Також відбувається конкуренція зі здичавілими хижаками, такими як дикі собаки. Вид присутній на багатьох природоохоронних територіях, але не охороняється адекватно, відповідно до національного законодавства, бо існують конфлікти в рамках національного законодавства, як всередині нього, так і між законами місцевих спільнот[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. Архів оригіналу за 15 жовтня 2018. Процитовано 30 квітня 2011. 
  2. а б Hawkins, F. (2016). Cryptoprocta ferox. The IUCN. Архів оригіналу за 14 квітня 2020. Процитовано 14.03.2019.  (англ.)
  3. а б в г Köhncke, M. & Leonhardt, K. Cryptoprocta ferox // Mammalian Species. — 1986. — № 254. — С. 1–5.