Довгоперові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dactylopteroidei)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Довгоперові
Dactyloptena orientalis
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Скорпеноподібні (Scorpaeniformes)
Підряд: Довгоперовидні (Dactylopteroidei)
Родина: Довгоперові (Dactylopteridae)
Rafinesque, 1810
Роди

дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Dactylopteridae
Віківиди: Dactylopteridae
EOL: 5143
ITIS: 167622
NCBI: 94922
Fossilworks: 266108

Довгоперові (Dactylopteridae) — родина костистих риб ряду Скорпеноподібні (Scorpaeniformes).

Опис[ред. | ред. код]

Для всіх довгоперів характерні непропорційно велика голова, вкладена в міцний кістковий панцир, важке тіло й «подвійні» грудні плавці, що складаються, як й у морських півнів, із двох частин — верхньою, що представлена довгими променями, які з'єднані нормальною перетинкою, і нижньої, утвореної декількома окремо сидячими товстими променями пальцевидної форми. Ці риби мають ще довгий одиничний плавниковий промінь на голові перед спинними плавцями. Розміри довгоперів невеликі — вони не перевищують 30 см завдовжки.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ці цікаві риби (найбільшою популярністю користується серед них довгопер середземноморський (Dactylopterus volitans)) живуть у прибережній зоні біля морського дна, по якому вони можуть переміщатися поповзом, використовуючи нижні вільні промені грудних плавців як кінцівки. У деякі періоди свого життя (очевидно, для розмноження) вони підіймаються в товщу води й можуть спостерігатися лежачими при поверхні з розправленими крилоподібними плавцями. Молодь довгоперів взагалі веде пелагічний спосіб життя, не віддаляючись, однак, далеко від берегів. Такі мальки в деяких районах становлять досить звичайну їжу тунців.

Деякі спостерігачі стверджували, що довгопери здатні до повітряного польоту над поверхнею моря, і в книзі А. Брема «Життя тварин» наведений навіть малюнок, що зображує велику зграю цих риб, що летять по повітрю. Зараз подібні факти викликають великий сумнів у зв'язку з відсутністю вірогідних свідчень про такий політ, підтверджених фотографіями, кінозніманням або показаннями досить компетентних фахівців, здатних без сумніву відрізнити довгопера від летючих риб із родини Exocoetidae. Відомо лише, що витягнуті з води довгопери можуть зробити кілька різких перекидань на твердій поверхні, супроводжуючи свої рухи голосними звуками. Втім, весь вигляд цих важких і масивних риб, навряд чи здатних навіть до швидкого плавання, дає більше підстав для того, щоб відкинути припущення про можливості їхнього польоту, чим для того, щоб прийняти його.

Поширення[ред. | ред. код]

Довгопери широко поширені у всіх теплих морях і відсутні тільки в східній частині Тихого океану. Вони цілком їстівні й у Японії, наприклад, їх використовують в їжу. Проте їх не можна зарахувати до промислових риб, тому що їх чисельність невелика.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина містить 7 видів у двох родах:

Посилання[ред. | ред. код]