Вампірові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Desmodontinae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Desmodontinae
Desmodus rotundus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Рукокрилі (Chiroptera)
Родина: Листконосові (Phyllostomidae)
Підродина: Desmodontinae
Bonaparte, 1845
Роди

Desmodus
Diaemus
Diphylla

Вікісховище: Desmodontinae

Кровососові[1] (Desmodontinae) — підродина кажанів родини Листконосові (Phyllostomidae), і єдині ссавці, які харчуються виключно кров'ю теплокровних тварин. Ці кажани живуть у тропіках (сухих і вологих), від Мексики до Чилі та Аргентини.

Фізичні характеристики[ред. | ред. код]

Це невеликі тварини, їх маса тіла не перевищує 30 грамів, з розмах крил 40 см. Писок конічний, короткий, без носового листка. Мають маленькі вуха, видимий хвіст відсутній. Задні зуби набагато менші, ніж в інших кажанів. Ці кажани завдяки сильним заднім ногам можуть маневрувати на землі значно краще, ніж інші кажани. Хутро червонувато- чи сіро-коричневе зверху й світліше, часто сірувате, знизу.

Поведінка та відтворення[ред. | ред. код]

Як правило, живуть у колоніях, які можуть містити до 100 тварин. Ведуть виключно нічний спосіб життя, ховаючись вдень в дуплах дерев, печерах, інших укриттях. Desmodus rotundus споживає кров будь-якої теплокровної тварини, Diaemus youngi і Diphylla ecaudata надають перевагу крові птахів. Нападають на тварин практично непомітно. Спочатку вони лижуть вибрану за допомогою інфрачервоного випромінювання ділянку гарячої крові. Слина містить знеболювальне, тому вони безболісно видаляють волосся або пір'я. Прокушують шкіру дуже гострими іклами і різцями, і випивають від 20 до 30 мілілітрів крові. Слина містить спеціальні речовини для запобігання згортання крові (антикоагулянти) під час питного процесу.

Систематика[ред. | ред. код]

Підродина Desmodontinae (відомо тільки три сучасні види трьох різних родів).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 192.

Джерела[ред. | ред. код]