Венерина мухоловка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dionaea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венерина мухоловка
Листок венериної мухоловки
Листок венериної мухоловки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Судинні (Tracheophyta)
Насінні (Spermatophyta)
Покритонасінні (Magnoliophyta)
Евдикоти
Порядок: Гвоздикоцвіті (Caryophyllales)
Родина: Росичкові (Droseraceae)
Рід: Діонея (Dionaea)
Вид: Венерина мухоловка
Dionaea muscipula J.Ellis (1773) [1]
Синоніми
*Dionaea corymbosa
(Raf.) Steud. (1840)</sжзлоирггшрмсв45нгрлл
  • Dionaea crinita
    Sol. (1990) nom.superfl.
  • Dionaea dentata
    D'Amato (1998) nom.nud.
  • Dionaea heterodoxa
    D'Amato (1998) nom.nud.
  • Dionaea muscicapa
    St.Hil. (1824) sphalm.typogr.
  • Dionaea sensitiva
    Salisb. (1796)
  • Dionaea sessiliflora
    (auct. non G.Don: Raf.) Steud. (1840)
  • Dionaea uniflora
    (auct. non Willd.: Raf.) Steud. (1840)
  • Drosera corymbosa
    Raf. (1833)
  • Drosera sessiliflora
    auct. non G.Don: Raf. (1833)
  • Drosera uniflora
    auct. non Willd.: Raf. (1833)
Посилання
Вікісховище: Dionaea muscipula
Віківиди: Dionaea muscipula
EOL: 584643
IPNI: 275898-2
ITIS: 22008
МСОП: 39636
NCBI: 4362

Вене́рина мухоло́вка (Dionaea muscipula) — вид хижих рослин з монотипного роду діонея родини росичкові (Droseraceae).

Назва[ред. | ред. код]

Наукову видову назву (muscipula) перекладають з латини як «мишоловка», ймовірно через помилку ботаніка, принаймні, так прийнято вважати.

Квітка венериної мухоловки
Плоди венериної мухоловки

Українську назву вид отримав на честь Венери — римської богині любові та рослин. Англійська назва виду (англ. Venus's-flytrap, або Venus flytrap, або Venus' flytrap) відповідає українській.

Біологічний опис[ред. | ред. код]

Пастка утворена краями листя.

Росте в джунглях

У природі харчується комахами та павуками, іноді можуть потрапляти молюски (слимаки). Росте у вологому помірному кліматі на Атлантичному узбережжі США (штатів Флорида, Північна та Південна Кароліна, Нью-Джерсі). Є видом, який культивується в декоративному садівництві, може вирощуватися як кімнатна рослина[2].

Венерина мухоловка — невелика трав'яниста рослина з розеткою з 4 — 7 листків, які ростуть з коротким підземним стеблом. Стебло — цибулеподібне, листя розміром від трьох до семи сантиметрів, залежно від пори року, довгі листи-пастки зазвичай формуються після цвітіння.

Росте в ґрунтах з недостатньою кількістю нітрогену, тобто болотах. Недостатність азоту стала причиною появи пасток: комахи є джерелом нітрогену, необхідного для синтезу білків[3]. Венерина мухоловка належить до нечисленної групи рослин, здатних до швидких рухів[3].

Прискорена зйомка захлопування листа після стимуляції чутливих волосків

Механізм захлопування[ред. | ред. код]

Механізм захлопування листка залежить від складної взаємодії між його еластичністю, тургором та ростом. У відкритому стані частини листка відігнута назовні, в закритому — всередину, формуючи порожнину, вихід з якої закрито волосками. При стимуляції цих волосків або шипів, переважно, в результаті руху іонів кальцію утворюється електричний імпульс, який поширюється по листку та стимулює клітини в лопатях і в середній лінії листа. Існують дві альтернативні гіпотези ефекту цього імпульсу. За однією з них ці клітини швидко виділяють іони гідроксонію в клітинні стінки, розпушуючи та викликаючи їх швидке набухання шляхом осмосу. Згідно з другою гіпотезою, клітини у внутрішніх шарах лопатей та середній частині листка швидко секретують інші іони, вода також виділяється в результаті осмосу, що призводить до колапсу клітин.

Якщо здобич не змогла звільнитися, вона продовжує стимулювати внутрішню поверхню лопатей листка, викликаючи ріст клітин. Зрештою, краї листків змикаються, повністю закриваючи пастку та формуючи «шлунок», в якому відбувається процес перетравлення. Травлення каталізується ферментами, які секретуються залозами в лопатях. Цей процес займає приблизно 10 днів, після чого від здобичі залишається тільки порожня хітинова оболонка. Після цього пастка відкривається і готова до нової жертви. За час життя пастки в неї в середньому потрапляє три комахи.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Венерина мухоловка – рослина, яка ловить для себе комах. Для цього у неї є спеціальні пристосування, наприклад, пастки, які легко і швидко закриваються, варто тільки комасі доторкнутися до поверхні пастки, яка зазвичай має специфічний запах[3].
  • Листя досягає семи сантиметрової довжини[3].
  • Зростає в болотистих областях східного узбережжя Сполучених Штатів Америки, але останнім часом її стали розводити і продавати як кімнатну рослину[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За даними GRIN; IPNI [Архівовано 9 червня 2013 у Wayback Machine.] вказує Dionaea muscipula Ellis ex Карл Лінней, ITIS та USDA NRCS — Dionaea muscipula Ellis.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 лютого 2013. Процитовано 18 липня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. а б в г д Найдивовижніші рослини світу – Національний природний парк "Кременецькі гори" (укр.). Архів оригіналу за 12 липня 2019. Процитовано 1 липня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]