Dioon mejiae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Dioon mejiae
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Cycadophyta
Клас: Cycadopsida
Порядок: Саговникоподібні (Cycadales)
Родина: Замієві (Zamiaceae)
Рід: Dioon
Вид:
D. mejiae
Біноміальна назва
Dioon mejiae
Standley et L.O. Williams 1950

Dioon mejiae — вид голонасінних рослин класу саговникоподібні (Cycadopsida).

Опис[ред. | ред. код]

Вид з деревоподібним високим стеблом близько 1 м. Листя довжиною 100—200 см і складаються з 230—260 листових фрагментів лінійно-ланцетних, яскраво-зелених, 12–22 см завдовжки. Чоловічі шишки веретеноподібні, сіро-коричневі, довжиною 30–80 см і 8–10 см в діаметрі, жіночі шишки яйцеподібні, 30–50 см завдовжки, діаметром 20–30 см. Насіння кулясте, завдовжки 40–50 мм, вкрите біло-кремовою насінною оболонкою.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається в штатах Колон, Оланчо і Йоро Гондурасу. Цей вид, як правило, підлісок напів-листяних дощових тропічних лісів і зростає на крутих схилах і в ущелинах, але росте і на рівнинній місцевості. Деякі популяції процвітають у піщаному ґрунті або від піщаних до глинистих алювіальних відкладеннях, в той час як інші ростуть на суглинних, вапняних ґрунтах, в ґрунтах вивітрювання з метаморфітів (сланці, гнейси); і т.д.

Використання[ред. | ред. код]

У Гондурасі, насіння Dioon mejiae подрібнюють і їдять.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Найбільша загроза цьому виду — руйнування місця існування в результаті конверсії місць проживання в сільськогосподарські угіддя та, меншою мірою вплив лісозаготівель і будівництво доріг. Цей вид має важливе культурне значення і, отже, захищений місцевими жителями.

Джерела[ред. | ред. код]