Diskoton

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Diskoton
Фото
Рік заснування: 1960
Рік закриття: 1992
Статус: припинив існування з 1992 року
Жанр(и): Поп, рок, джаз, метал, етніка
Країна: Югославія Югославія
Місцезнаходження: Сараєво

Diskoton  — компанія звукозапису, яка була розташована у місті Сараєво, що в Соціалістичній Республіці Боснія і Герцеговина у колишній Югославії.

Історія[ред. | ред. код]

Diskoton був офіційно заснований у 1972 році в Сараєво за ініціативою Асіма Хаверіча, тодішнього співробітника студії звукозапису Beograd Disk (пізніше стала Jugodisk). Він переконав Йово Беатовича, керівника міської комунальної компанії Park у Сараєво, організувати на своєму підприємстві компанію з виробництва звукозаписів.[1]

Diskoton випускав численні записи багатьох колишніх югославських артистів, включаючи альбоми рок-груп Amajlija, Ambasadori, Бијело дугме, Дивље јагоде, Індексі, Jugosloveni, Діно Мерлін, Zabranjeno Pušenje, поп-рок-співаків Здравко Чолич та Сеид Мемич Вайта, а також поп/фолк співачки Фахрети Живойнович і Неди Украден. Один з найвідоміших релізів Diskoton — це саундтрек до фільму «Час циган» Еміра Кустуриці.

Також лейбл, для ринку колишньої Югославії, випускав записи іноземних артистів, таких як The Commodores, Рой Харпер, Дайана Росс, The Temptations, Стіві Вандер, Ґлорія Ґейнор, Арета Франклін, Лайонел Річі.

З початком війни в Боснії і Герцеговині, компанія припинила своє існування. Студія була повністю знищена разом з усіма майстер-копіями альбомів, а це означає, що відтепер більшість альбомів недоступні в Master Quality (за винятком тих небагатьох, які були випущені на CD).

Лейбл Diskoton на вініловій платівці Ensemble Branko Milenović.

Конкуренція[ред. | ред. код]

Іншими великими фірмами звукозапису в колишньої Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії були: PGP RTB і Jugodisk з Белграда; Југотон і Suzy із Загреба; ZKP RTLJ з Любляни.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Diskoton. Discogs (англ.).

Посилання[ред. | ред. код]